asseco Aimtec murr

Také „klasika“ chytá díky inovacím druhý dech

Na letošním ročníku EMO se poprvé uskuteční výzkumné sympozium o budoucnosti výroby „Produkce pro zítřek," které připravily Asociace německých výrobců obráběcích strojů (VDW) a Německá akademická společnost pro výrobní inženýrství (WGP), aby představily aktuální vědecký vývoj v oblasti strojírenství.

 

Tento vývoj prošel v posledních letech výraznými změnami, které lze připsat digitalizaci a vytváření sítí strojů a linek v kontextu Průmyslu 4.0. Ale není to jen o digitalizaci.
„V rámci sympozia se budeme snažit záměrně upoutat pozornost právě na ty inovace, které zaručí špičkovou kvalitu obráběcích strojů i v následujících letech, a to bez ohledu na síťové myšlení. Chceme ukázat, že i klasické technologie mají díky vývoji v oblasti inovací v průběhu posledních let stále obrovský potenciál. Například pokud jde o metrologii, technologii pohonu a zdroje laserového paprsku, kvalita obráběcích strojů neustále roste. Takže klasické technologie zaručí jejich význam i v budoucnu, pokud jde o přesnost, dostupnost, efektivitu a produktivitu," zdůrazňuje prezident WGP profesor Eberhard Abele.  
Tento uznávaný odborník, který řídí Institut pro řízení výroby, technologie a obráběcí stroje (PTW) na univerzitě aplikované vědy v Darmstadtu, představí na sympoziu z pohledu WGP výrobní technologii roku 2025. Zástupci sedmi prestižních institutů WGP pak podají zprávu o svých výsledcích z vládních výzkumných projektů zaměřených především na konstrukci strojů a vysoce efektivní výrobní technologie.
Vylepšování strojů je opravdová věda
Výzkumní pracovníci z Hannoveru např. ukážou, jak v budoucích výrobních operacích lze zlepšit konstrukci pomocí aktivních inteligentních mechatronických systémů, které pomáhají redukovat problémy související např. při řezání kovů s nežádoucími vibracemi strojů, známými jako dynamika stroje a procesu.
Vědci ve Stuttgartu zas představí jimi vyvinutý systém automatizace ovládacího softwaru pro programové kódy PLC pro obráběcí stroje. Ten byl až dosud testován manuálně personálem při virtuálním uvedení do provozu. Díky zautomatizování je tento proces spolehlivější a časově efektivnější, protože ve stejném období lze otestovat daleko vyšší část kódu.
Výzkumníci z Kaiserslauternu se zaměřili na problematiku vrtacích nástrojů. Vzhledem k tomu, že vrtání je jedním z nejčastějších řezacích procesů, nabízejí vysoký potenciál pro optimalizaci z hlediska efektivity nákladů a kvality. Tyto přístupy ke zlepšení se soustředily na přívod chladicího maziva a jeho chování při řezání, aby byla optimalizací umožněna účinnost chladicí funkce a vysoce přesná flexibilní příprava řezných hran.
Přesné obrábění už nemusí být dlouhodobou záležitostí
Dalším tématem, na něž se sympozium „Production for Tomorrow" zaměří, je velmi přesné obrábění - extrémní technologie pro výrobu vysoce přesných dílů a optických povrchů. Jeho nevýhodou jsou však dlouhé doby obrábění a výroby, které mohou dosáhnout několik hodin, nebo dokonce dní.
Vědci z Brém a Hannoveru díky ​​výsledkům v oblasti vysoce výkonného řezání kovů nabídnou potenciál, jak zkrátit dobu přesného obrábění až desetinásobně. Zkrácení doby obrábění se výrazně promítá i v dalších výhodách. Například pokud jde o řezné síly a opotřebení nástrojů či časové úspory díky automatizaci vyvažovacího procesu a přesnějšímu automatizovanému přizpůsobení vřetene místo jeho tradičního ručního vyvažování. Chtějí představit také inovativní termomechanický systém pro zarovnávání nástrojů v diamantových frézovacích aplikacích.

 
Publikováno: 30. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1473 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano