asseco Aimtec murr

Pro pořádek v nástrojích

Kromě technických parametrů obráběcích nástrojů je neméně významným faktorem jejich správné a efektivní využívání. Právě na něj se zaměřuje obor správa nástrojů - tool management.

 

Mezi řadou inovací připravovaných firmou Balluff na veletrh EMO figuruje i systém nástrojového managementu Easy Tool-ID. Jde o prostředek pro jednoduchou identifikaci nástrojů s využitím průmyslového kódování RFID. Pomocí jednoduché instalace a konfigurace lze dodat tento systém do téměř každého obráběcího stroje, který má vhodné rozhraní USB. Ruční zadávání je eliminováno, což minimalizuje riziko vnesení nesprávných dat. Data jsou na nástroji zapsána prostřednictvím technologie RFID a následně přenesena do obráběcího stroje.
Systém se skládá z nástrojového držáku s integrovanou čtecí / zapisovací hlavou, vyhodnocovací procesorové jednotky, mikrokontroléru a napájecího zdroje. Jde o řešení plug-and-work, tzn., že stačí jen USB připojení, což podstatně snižuje dobu instalace. K hlavním výhodám patří snadno konfigurovatelné řešení přizpůsobitelné vstupním obrazovkám obráběcích strojů. To nabízí jednoduché čtení dat prostřednictvím elektronického přenosu.
Na tool management se zaměřila i firma Zoller, která uvedla na trh program softwarově podporovaných úložných skříněk, tzv. inteligentní kabinet. Program byl vyvinut pro efektivní skladování spotřebního materiálu a příslušenství jako doplněk k řešení TMS Management Tool. Jak uvádí výrobce, softwarově podporované úložné skříňky lze použít pro transparentní a efektivní ukládání jednotlivých komponentů, kompletních nástrojů, spotřebního materiálu a příslušenství. Cílem je umístit vše tak, aby byla efektivní a spolehlivá manipulace s nástrojem v procesu obrábění a řešení umožňovalo měřit, řídit, ukládat a kontrolovat nástroje po celou dobu jejich životního cyklu.

 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1447 článek mě zaujal 325
Zaujal Vás tento článek?
Ano