asseco Aimtec murr

EMO 2017 - exponáty Okuma a Brother

V oboru výrobní techniky není nic většího než veletrh EMO – Exposition Mondiale de la Machine-Outil, tak zní původní označení organizace pořádající výstavy výrobní techniky. V posledních letech se stále častěji označuje jako Evropská výstava obráběcích a tvářecích strojů pořádaná organizací CECIMO vždy v liché roky dvakrát v Hannoveru a pak jedenkrát v Miláně. Důvodem byla dohoda s Americkou asociací výrobců obráběcích strojů, která v sudé ročníky pořádá výstavu IMTS v Chicagu.

 

Zprvu velmi přísná kritéria účasti na EMO postupně změkla, a tak se výstavy EMO letos pořádané 18.-23. září v Hannoveru může zúčastnit každý, kdo na to má. Skutečností přesto zůstává fakt, že pro posouzení vývojových trendů oboru není v Evropě nic lepšího. Předchozí tvrzení dokládá i skutečnost, že na posledních EMO výstavách lze vidět narůstající podíl exponátů v podobě levných konvenčních strojů nebo strojů s jednoduchými řídicími systémy a zároveň i snahu o prezentaci super výrobních zařízení s aplikacemi nejnovějších technologií u předních světových výrobců.
Jak je všeobecně známo, prudký vývoj a rozvoj výroby strojů probíhá v oboru jiných výrobních metod nových dílů a logicky se pak snaha tradičních výrobců obráběcích strojů prokázat další vývoj projevuje např. převzatými aplikacemi  laserových aplikací a aditivní výroby.
Je nesmírně zajímavé sledovat současný bouřlivý rozvoj aditivní výroby kovových dílů, zejména pak jejich nasazení v exponovaných oborech kosmického a leteckého průmyslu, medicínských aplikacích a v poslední době i automobilové výrobě a výrobě nástrojů. Jejich podíl na celkové výrobě dílů je však stále zanedbatelný, a to i přes exponenciální nárůsty prodejů těchto zařízení.
Zůstaňme pevně stát na zemi a podívejme se podrobněji s čím na letošní EMO s mottem „Systémy propojení v inteligentní výrobě“ přicházejí přední světoví výrobci výrobní techniky.

Super víceúčelové stroje Okuma
Nejstarší a současně i jeden z největších japonských výrobců obráběcích strojů, nagojská společnost Okuma, si stejně jako všichni ostatní ze světové špičky nenechá uniknout příležitost představit nové super víceúčelové stroje pro komplexní výrobu součástí na jediném samostatném výrobním zařízení.
Z řady 5osých center s laserovou technikou představí typ MU6300V Laser EX s nadstavbovou možností provádět kromě 5osého obrábění i kalení, broušení, nanášení kovových materiálů a 3D tisk pomocí LMD (Laser Metal Deposition) metody.

 

 

Základní parametry stroje Okuma MU 6300V Laser EX:
Velikost stolu    : 630 mm
Maximální rozměr dílu: Ø 830 mm
Typ pevné laserové hlavy: Výměnné trysky 2 kW

Z řady víceúčelových soustružnických center bude představen typ Okuma Multus U 5000 Laser EX s integrovaným laserovým kalením a následným broušením.

Základní parametry stroje Okuma Multus U 5000 Laser EX:
Točný průměr: Ø 650 mm
Točná délka: 1500, 2000, 3000 mm
Výkon motoru hlavního vřetena: 37 kW
Krouticí moment na hl. vřetenu: 1413 Nm
Výkon laseru: 4 kW

Oba výše uvedené stroje s laserovými technologiemi jsou vybaveny inteligentní funkcí Thermo Friendly Concept pro potlačení vlivu teplotních šoků při použití laseru.
Součástí expozice víceúčelových strojů Okuma bude i zcela nové kompaktní soustružnické centrum Multus B250II s šikmým ložem a zvětšeným zdvihem Y osy na 200 mm a extrémně malou zastavěnou plochou.
Vystaveny budou další dvě 5osá centra - velké MU 10000H s dvoupaletovým výměníkem (paleta 1000 x 1000 mm) a 55kW / 20 000 ot.min-1 motorem na vřetenu a vysoce přesnou B osou pro precizní a produktivní obrábění součástí v leteckém průmyslu. Kompaktní MU S600V je určeno pro zástavbu do výrobních linek pro malo- a středněsériovou výrobu. Vyniká sofistikovanou konstrukcí umožňující předávání rozpracovaných dílců mezi jednotlivými stroji bez použití jakýchkoliv automatizačních prostředků.

Další, Okumou pro Emo 2017 připravované stroje zapadají do současných automatizačních trendů Průmyslu 4.0. Stroje tvoří autonomní celek a svou otevřenou strukturou řídicích systémů Okuma OSP vybízejí k propojení do větších automatizovaných výrobních celků nebo Smart Factory.
Z dalších exponátů vybíráme 5 nových soustružnických center Okuma. Většina z nich je vybavena automatickým zakládáním a vyjímáním obrobků:

- LB3000EXII (MYW) + robot
- V920EX (s automatickým zásobníkem nástrojů)
- GENOS L3000-e (M) + robot
- GENOS L2000-e
- LT2000 EX + gantry zakladač OGL5 (2T1MY)


Expozici doplňuje bruska pro vnější rotační plochy a pracoviště s demonstrací software Okuma a řídicích systémů OSP pro Smart Factory a předvádění inteligentních funkcí.

Brother s autonomním systémem
V expozici dalšího japonského výrobce Brother jistě zaujme automatizovaný obslužný systém vyvinutý ve spolupráci s ABB pod názvem FEEDIO předváděný ve spojení se strojem Brother S700X1. Je určený pro sériovou výrobu středně velkých dílů. Autonomní systém FEEDIO s dopravníkovými pásy pro násyp polotovarů a vynášení hotových obrobků má vlastní ABB robot (pro váhy polotovaru do 10 nebo 20 kg), autonomní PC řízení využívající kameru a systém rozpoznání polohy ABB PickMT.
Dále budou v expozici Brother dva stroje Brother SPEEDIO s paletovým výměníkem pro zařazení do automatizovaných výrobních systémů: Brother SPEEDIO R450X1 a Brother SPEEDIO R650X1.
Za pozornost stojí také svislé obráběcí centrum s nástrojovým systémem ISO30 s největším pracovním prostorem ve své třídě Brother SPEEDIO S1000X1 (upínací plocha stolu 1100 x 500 mm) a nejvyšší rychlostí výměny nástroje (tříska - tříska za 1,4 sekundy).
Bude představena i nová verze 5osého svislého obráběcího centra Brother M140X2 s upínáním nástrojů ISO 30 s modifikací pro soustružnické operace.  
Z výše uvedeného je evidentní, že pořadatelům EMO Hannover 2017 se podařilo vytvořit podmínky a prostředí, které nelze jednoduše ignorovat. Standard a význam této výstavy se daří držet na nejvyšší úrovni, a to jak z hlediska vystavujících, tak i návštěvníků.
Pokud pracujete v této branži a dosud jste EMO neviděli, neměli byste s návštěvou váhat, i když budete vystaveni stresu při hledání vhodného ubytování v širokém okolí. Ve spolupráci s Hannover Messe nabízí TechMagazín bezplatné elektronické vstupenky na první dva dny veletrhu. Více na: www.techmagazin.cz

 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1801 článek mě zaujal 422
Zaujal Vás tento článek?
Ano