asseco Aimtec murr

Dormer Pramet inovuje

Po sloučení společností Dormer Tools a Pramet Tools v roce 2014 zahrnuje kombinované portfolio produktů Dormer Pramet široký výběr rotačních a vložkových nástrojů pro vrtání, frézování, závitování a soustružení. Firma jej vcelku právem charakterizuje jako jedno z nejrozmanitějších portfolií svého druhu na trhu. Novinky z něj předvede i na veletrhu EMO 2017.

 
Šumperský výrobce přesných nástrojů bude v Hannoveru v hale 3 vystavovat poprvé pod novou obchodní značkou Dormer Pramet. Ukáže nové logo a také novinku v podobě nové série karbidových vrtáků Force X (nahrazující sortiment produktů MPX) a vlajkový produkt - univerzální 90° frézu Force AD.
Nová generace víceúčelových vrtáků z monolitního karbidu přináší vyšší úroveň výkonu a hospodárnosti. Tyto nástroje dostaly do vínku nové geometrie, nové konstrukce rohů a nové úpravy hran. Zachována však byla osvědčená povrchová úprava v podobě povlaku na bázi titan aluminium nitridu (TiAlN). Mikrozrnný karbidový substrát spolu s TiAlN povlakem zajišťují vysokou otěruvzdornost a delší životnost nástroje. Proto jsou tyto vrtáky vhodné pro použití u široké škály strojů a materiálů, jako je např. korozivzdorná ocel, legované oceli, litina ale i neželezné materiály.
Všechny vrtáky nové řady Force X jsou vybaveny unikátní technologií Continuously Thinned Web (CTW), neboli průběžně zúženým jádrem. Tato technologie zajišťuje velmi pevnou konstrukci jádra a snižuje nároky na přítlačnou sílu při vrtání, k níž přispívá i 140° geometrie děleného hrotu umožňující rovněž přesné vystředění nástroje. Nová řada je určena pro zajištění konzistentního výkonu a opakovatelnost pro různé stroje a za různých podmínkek od 3xD do 8xD.
Konzistentní úprava hran chrání řeznou plochu a zabraňuje předčasnému narušení řezné hrany a odprýskávání. Pevná konstrukce rohů zvyšuje také stabilitu a snižuje síly, které na vrták působí při opouštění obrobku. Vrtáky jsou nabízeny jak bez vnitřního chlazení, tak s vnitřním chlazením zvyšujícím účinnost v řezu a odvod třísek.
Vlajkovou lodí firmy v oblasti indexovatelných vložek je univerzální 90° fréza Force AD s podporou širokého programu vyměnitelných destiček. Stejně jako u karbidových vrtáků Force X má být i řada Force AD ​​vhodnou volbou nejen pro všeobecné inženýrské aplikace, ale i pro práci na zakázku díky kombinaci pevných výkonů a rampování, šroubové interpolace a vkládání do nejrůznějších materiálů. Nabízí zlepšenou stabilitu i za nepříznivých řezných podmínek.
Na trh byly uvedeny i nové karbidové středicí navrtáváky a předvrtávací vrtáky s TiAlN povlakem pro delší životnost nástroje. Vrták R6011, vybavený 90° samovystřeďovací geometrií, byl vyvinut pro rychlé a přesné vystřeďování a lze ho použít v hydraulických a tepelných upínačích při obrábění různých materiálů. Typ R7131 kombinuje vrták i záhlubník v jednom nástroji a snižuje tak dobu potřebnou pro výměnu nástroje a nezbytné skladové zásoby. /pj/
 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1920 článek mě zaujal 385
Zaujal Vás tento článek?
Ano