asseco Aimtec murr

Specialisté pro mikroobrábění ...nyní i v utěsněném provedení

Firmou SCHUNK vyvinutá a patentovaná polygonální upínací technika TRIBOS stanovuje již léta měřítka v oboru mikroobrábění. Její vysoká absolutní přesnost a dynamika, stejně jako dobré hodnoty tuhosti a tlumení umožňují nejlepší kvality povrchů a dlouhou životnost nástrojů.

 

Aby mohly být potenciály moderního HSC-obrábění a vysokorychlostních vřeten využity ještě rozsáhleji, nabízí SCHUNK řady TRIBOS-RM, TRIBOS-Mini a TRIBOS-Mini SVL nyní standardně i v utěsněné verzi pro přímé upínání mikronástrojů s chladicími kanálky.
Především u vrtání hlubokých otvorů a při frézování drážek zaručuje vnitřní průchod chladicí kapaliny spolehlivé odstranění a odvod třísek od břitu a zajišťuje optimální chlazení řezného nástroje. Kombinace obou těchto předností umožňuje dosáhnout ještě delší životnosti vysoce kvalitních nástrojů a přesné výsledky na obrobku. Navíc těsnění spolehlivě zabraňuje pronikání třísek nebo prachu do upínače, případně do vřetena. V první fázi jsou přesné upínače nástrojů v prachotěsné a do 80 barů kapalinotěsné verzi k dispozici v těchto variantách: TRIBOS-RM HSK-E 40 a HSK-E 32 s Ø 3 mm, 6 mm a 12 mm, TRIBOS-Mini HSK-E 40 a HSK-E 32 s Ø 3 a 6 mm a prodloužení TRIBOS-Mini SVL s Ø 3 a 6 mm.

Mechanicky odolné a velmi přesné
Již ve standardním provedení přesvědčují upínače obvodovou házivostí a opakovatelnou přesností < 0,003 mm na nástroji při vyložení ve vzdáleností 2,5 x D, jakož i stupněm vyvážení G 2,5 při 25 000 ot.min-1. Lze s nimi provádět operace náročné na rozměrovou stabilitu a kvalitu povrchů. Jsou vhodné pro všechny broušené stopky nástrojů s tolerancí h6 a v závislosti na typu otestovány až do 205 000 ot.min-1. Pro přesnosti v podmikronovém rozsahu nabízí SCHUNK jednotlivé polygonální upínače dokonce ultra jemně vyvážené s kvalitou G 0,3 při 60 000 ot.min-1. Protože tyto upínače pracují bez pohyblivých částí, jsou mechanicky odolné a zaručují upnutí téměř bez údržby a opotřebení. I po mnoha tisících upnutích nedochází k žádné únavě materiálu. Pomocí hydraulického upínacího zařízení, které je nabízeno buď v manuální, nebo automatické variantě, probíhá výměna nástroje stabilním procesem během několika sekund.
Díky své přesnosti jsou tyto upínače velmi rozšířené ve zdravotnictví, v optickém průmyslu, ve výrobě mikroforem, v leteckém, hodinářském nebo šperkařském průmyslu.

Inteligentní nastavení upínacího tlaku zrychluje výměnu nástroje
Rychlejší „tempo“ a maximální procesní bezpečnost při výměně nástroje u přesných upínačů pro mikroobrábění slibuje stacionární čtecí systém TRIBOS Fixscanner. Systém k inteligentnímu nastavení upínacího tlaku je na upínací jednotku TRIBOS SVP pevně namontován a kabelovým konektorem spojen s řídicím systémem. Při výměně nástroje obsluha jako dosud zkombinuje přesný upínač s příslušnou redukční vložkou SRE a vloží vzniklou sestavu do k tomu určenému otvoru v upínací jednotce. V této fázi čtecí systém zaregistruje přes datový matriční kód na redukční vložce potřebný upínací tlak a automaticky ho na jednotce nastaví. Chyby při manuálním zadání údajů a poškození upínače způsobené překročením upínacího tlaku jsou tím vyloučeny. Navíc se automatizovaným procesem zkracuje proces výměny nástroje. Tím, že se upínací vložky SRE nasazují výlučně mimo stroj a nejsou vystaveny žádným abrazivním třískám, je poškození datového matričního kódu téměř vyloučeno. Inteligentní nastavení upínacího tlaku je použitelné pro řady TRIBOS-Mini, TRIBOS-RM stejně jako TRIBOS-S. Je nabízeno jako opce pro upínací jednotky TRIBOS-SVP-2D, SVP-2D/H, SVP-3 a SVP-4. Stávající jednotky mohou být systémem rychle dovybaveny. Na základě kompaktních rozměrů systému je vhodný i pro stísněné pracovní prostory.  

www.schunk.com

 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 1727 článek mě zaujal 382
Zaujal Vás tento článek?
Ano