asseco Aimtec murr

Kovosvit MAS představí v Brně tři novinky

Libor Kuchař, generální ředitel Kovosvitu MAS, označuje rok 2017 z pohledu své firmy rokem inovací. Přesvědčit se o tom může odborná i široká veřejnost na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde Kovosvit představí tři letošní novinky z vlastní produkce obráběcích strojů.

 

Tři stroje (WELDPRINT 5X, MCV 800 a MCV 1270 s robotem) budou vystaveny přímo na stánku jihočeské firmy, další (MCU 450V-5X) bude součástí prezentace společnosti Siemens, která mu dodala řídicí systém. Stroje MCV 754 Quick a MCV 750 budou na stánku SST a poslední stroj MASTURN 550i bude k vidění v expozici Mitsubishi Electric.  
„Vzhledem k tomu, že se Kovosvit MAS zaměřuje na velmi náročný trh EU, jsou pro nás inovace a nové produkty nezbytností, abychom byli nadále konkurenceschopní. Zároveň jsou ale naše novinky součástí dlouhodobé strategie, jejíž součástí je doplnění a rozšíření jednotlivých produktových řad. Stroj MCU450 je pokračováním naší řady 5osého obrábění, MCV800 představuje významný facelift stroje, který je v nabídce již 20 let. Třetí novinkou, kterou jsme prezentovali v dubnu v rámci Zákaznických dnů, je stroj WeldPrint 5AX kombinující aditivní technologii s následným obráběním kovových dílců v jednom pracovním prostoru,“ představil Libor Kuchař novinky.

MCU450 – doplnění řady 5osého obrábění
Tento stroj, který je kompletně vyvinutý v Kovosvit MAS, bude v Brně vystaven na stánku společnosti Siemens, dodavatele řídicího systému Siemens 840D. Variantou je řídicí systém Heidenhain TNC640. Jde o nejmenší stroj v této řadě s rozjezdem osy X 450 mm, který doplňuje 5osé obráběcí stroje MCU1100 a MCU700.
Menší velikost a současné požadavky na zvýšenou přesnost a výkonnost stroje si vyžádaly změnu kinematiky oproti strojům MCU700 a MCU1100. Na základě analýzy a porovnání byla zvolena koncepce s otočným a naklápěcím stolem, který koná pohyb v ose X a má osu A rovnoběžnou s osou X, pohyby v ose Y a Z jsou realizovány na straně nástroje, resp. vřetene.
MCU450 respektuje klíčové požadavky těch zákazníků, kteří využívají 5osé kontinuální obrábění pro komplexní často tvarově náročné dílce, jsou zaměřeny na maximální možnou kvalitu povrchu a dodržení jeho přesného tvaru. U menších dílců jsou požadavky na odchylky přesnosti tvarových ploch v řádech mikrometrů (do 5 µm). Z tohoto důvodu byla konstrukce, výroba a stavba stroje podřízena kritériím pro dosažení vysoké přesnosti na obrobku.
Zákazníkům Kovosvit nabídne možnost volby ze dvou provedení otočně sklopných stolů. Jedna je postavena s uplatněním klasických šnekových pohonů s vysokou únosností a momentem, a druhá s uplatněním přímých prstencových (torque) motorů.
Sortiment vřetenových jednotek pro MCU450 vychází ze současného sortimentu, který začíná vřetenem speed s 12 000 ot.min-1, pokračuje vřetenem sprint s maximem 18 000 ot.min-1 a končí vřetenem rapid s 24 000 ot.min-1.
Statická, dynamická a teplotní optimalizace stroje byla řešena ve spolupráci s RCMT při ČVUT Praha s uplatněním nejmodernějších návrhových a výpočetních postupů v oblasti virtuálního modelování obráběcích strojů.
V současnosti má Kovosvit MAS vyrobené dva prototypy, z nichž jeden je již nyní prodaný a po MSV se přesune k zákazníkovi. Na druhém se budou provádět testy funkcí a možností tak, aby do zahájení prodeje v příštím roce byly plně zmapovány všechny jeho funkcionality.

MCV800Quick – komplexní inovace
Nový model MCV800Quick představuje inovaci dříve vyráběného stroje MCV754Quick. Jde o inovaci natolik zásadní, že došlo i ke změně názvu stroje. Důvodem pro rozhodnutí inovovat úspěšný stroj byla snaha vytvořit ideální tříosý vertikální frézovací stroj ve velikosti do 800 mm zdvihu osy X a vytvořit etalon výkonu a přesnosti v této velikostní kategorii.
Na vývoji stroje MCV800Quick se podílel speciální projektový tým Kovosvitu. Podkladem pro jednotlivé inovace bylo detailní zadání vytvořené na základě rozsáhlého průzkumu požadavků obsahující náměty od zákazníků, servisních techniků a aplikačních technologů Kovosvit MAS.
Zásadním rozhodnutím bylo přepracování kinematické konfigurace křížového stolu. Cílem bylo maximálně zvýšit statickou tuhost nosné struktury na straně obrobkové skupiny, která musí odolávat gravitačním silám ve všech polohách stolu s upnutým obrobkem. MCV800Quick má nyní uspořádání stolu na robustních saních, obdobně jako větší stroje z produkce Kovosvit MAS.
Mezi významná kritéria, uvedená zákazníky jako potenciál pro zlepšení, patří velikost stroje. Proto byl půdorys stroje jedním z akcentovaných témat při inovaci. Přepracované vnitřní krytování snížilo předsunutí přední části stroje o 100 mm, byla minimalizována šířka panelu před dveřmi do pracovního prostoru a obsluha se nyní již nebude muset naklánět do pracovního prostoru přes tuto mechanickou bariéru.
Pro zákazníky, pro které je důležitá kompaktnost stroje a vyžadují dopravník třísek, je nově připravená varianta se šnekovým dopravníkem. Stroj byl navržen jako velmi robustní s průřezem spirály 20 x 20 mm s vnějším Ø 100 mm a zajistí spolehlivé vynášení všech druhů třísek.
Jak plyne z nového názvu stroje, tak i přes menší vnější rozměry je zvětšen pojezdový pracovní rozsah osy X na 800 mm. Rozsahy zbylých dvou os zůstaly stejné jako u stroje MCV754Quick. Další změnou je zvýšení počtu upínacích drážek na stole. Stůl je opět s hoblovaným povrchem, který je standardem u všech strojů z produkce Kovosvit MAS.
Z dalších technických řešení, které budou usnadňovat obsluhu můžeme uvést použití velkého dotykového panelu s posledními verzemi řídicích systémů. Po rozsáhlém testování starší verze CNC systémů a jejich nastavení strojních dat výrobce zjistil, že nový produkt TNC620 od firmy Heidenhain je ve spojení s novým strojem MCV800Quick výkonnější než jeho předchozí generace iTNC530. To samé lze říct i o systémech Siemens 828D.

WeldPrint 5AX – 3D tisk a obrábění v jednom pracovním prostoru
Stroj WeldPrint 5AX, který si odbyl svůj debut už v dubnu na zákaznických dnech, nebude chybět ani na MSV. Společnost tak vstupuje na trh výrobních technologií a průmyslových výrobních strojů pro ADDITIVE MANUFACTURING (AM) A HYBRID MANUFACTURING (HM). Základem nového stroje je nově vyvinutá unikátní technologie HM, která byla vyvíjena a testována na prototypech v letech 2013 až 2016. Technologii společně vlastní a dále rozvíjí Kovosvit MAS společně s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii – RCMT, ČVUT v Praze, Fakulta strojní.
Technologii, která byla jako dosud jediná tohoto druhu plně vyvinuta v ČR, byl Úřadem průmyslového vlastnictví v ČR udělen patent č. 306654 s názvem „Způsob vytváření kovových dílců pomocí depozice materiálu a zařízení k provádění tohoto způsobu“. Současně probíhá patentové řízení k podanému návrhu mezinárodnímu patentu. Prodej prvních strojů včetně zákaznické technologie výrobce se předpokládá v roce 2018.
Stroj z kategorie HM kombinuje plnohodnotnou generickou technologii (navařování kovu) a plnohodnotnou subtraktivní technologii pomocí frézování až v 5 osách. V názvu stroje WeldPrint 5AX je naznačeno, že stroj umožňuje tisk (print), a že je uplatněna technologie navařování, resp. svařování (weld). Označení 5AX pak koresponduje se sériovou kinematickou konfigurací stroje s jednou souvisle řízenou pohybovou osou na straně vřetene a navařovací hlavy a se čtyřmi souvisle řízenými pohybovými osami na straně stolu, resp. dílce. Stroj umožňuje zpracovávat - vytvářet, svařovat i obrábět dílce do hmotnosti 400 kg, maximálního Ø 520 mm a maximální výšky dílce od upínací plochy stolu 475 mm.  
WeldPrint 5AX je řízen standardním NC kódem odpovídajícím zvolenému CNC systému a konfiguraci stroje. Oproti běžnému obráběcímu stroji je vybaven řadou programově ovládaných funkcí, které souvisí s dílčími technologickými operacemi aditivní a hybridní technologie. Všechny tyto funkce si může uživatel programově volit a nastavovat dle individuálních potřeb řešené technologie. Stroj je možné pro standardní obráběcí operace i hybridní operace programovat ručně nebo pomocí CAM systému. Kovosvit MAS a RCMT vyvíjejí vlastní technologický CAM modul pro zpracování HM technologie v rámci CAD/CAM systému NX.

 
Publikováno: 31. 10. 2017 | Počet zobrazení: 2042 článek mě zaujal 353
Zaujal Vás tento článek?
Ano