asseco Aimtec murr

Technický vývoj ŠKODA AUTO – práce, kterou ovlivníte miliony lidí na celém světě

Vybrat si školu, která vás bude bavit a bude mít smysl. Vystudovat prestižní Double Degree program na dvou světově uznávaných univerzitách. Dostat se do programu pro nejtalentovanější čerstvé absolventy v mezinárodně úspěšné firmě a po roce se stát jedním z vývojových pracovníků konektivity v moderních automobilech. Sen a ideální cesta mnoha z nás?

 

Prokop Houda je důkazem toho, že sny se plní. Je to právě jeho cesta, která v současné době vede přes Technický vývoj největší české automobilky…

Prokope, máš za sebou roční Trainee program. Co pro Tebe bylo největším přínosem tohoto absolventského a rozvojového programu?
Může to znít zvláštně, ale za úplně největší přínos považuji „přirozený networking“ - po absolvování Trainee programu znám a mám dobré vztahy s třemi desítkami stejně starých kolegů na různých odděleních v celé firmě - od vývoje klimatizací až po účtárnu. Taky to pro mě byl ale rok plný skvělých zážitků a získal jsem samozřejmě i spoustu důležitých zkušeností a znalostí, které se mi do života budou hodit.

Jakou školu jsi vystudoval, než ses stal součástí mezinárodní společnosti ŠKODA AUTO?
Studoval jsem dopravní fakultu ČVUT a k tomu v magisterském ročníku v rámci Double Degree programu i Linköping University ve Švédsku. Tam jsem poznal trochu jiný přístup ke studiu a výrazně si rozšířil obzory.

V současnosti působíš v oddělení ConnectedC@r a Infotainment, přesněji v týmu Online služeb a aplikací. Co konkrétně je náplní Tvé práce?
Mám na starosti vývoj funkcí mobilních online služeb třetí generace. Konkrétněji tzv. „core služby“, které slouží jako základní vrstva, na které stojí uživatelské funkce. Tyto služby zajišťují pro zákazníky většinou to méně viditelné, nicméně nezbytné pro to, aby ostatní zákaznické funkce fungovaly, jak mají. Jde o to, jak jednotky v autě komunikují s okolním světem, stanovují pravidla pro bezpečnost této komunikace nebo například zajišťují propojení vozidla s uživatelským účtem.

Co Tě na práci nejvíc baví?
Jednoznačně rozmanitost. Člověk se „svou“ funkcí prochází od fáze tvorby konceptu přes integraci až po testování.

Čím je podle tebe práce v Technickém vývoji ŠKODA AUTO lákavá?
Vzhledem k velikosti firmy a k objemu produkce má výsledek naší práce velký dosah - ovlivní statisíce až miliony aut, řidičů i pasažérů. Lákavá je i šíře záběru technického vývoje - v podstatě každý technik od IT specialisty až po strojaře tu může najít zajímavá témata v rámci své specializace.

Který ze systémů konektivity, které Škodovky poskytují, máš ty osobně nejraději?
Nejraději mám paradoxně systémy, které jsem ještě naštěstí nikdy nemusel v provozu použít - Emergency call a Roadside assistance. Jak už název napovídá, jedná se o služby, které člověku pomohou v krizové situaci a v případě Emergency call dokonce mohou v extrémních případech zachránit život. Další zajímavou funkcí je pak Tour import, která umožňuje si z pohodlí domova naplánovat cestu (např. na dovolenou) a importovat ji přímo do infotainment jednotky pro následné použití. Člověk pak už jen nasedne do auta a následuje předem navolenou cestu.

Jaké jsou podle tebe budoucí trendy konektivity, které nás čekají?
Dle mého názoru bude budoucnost spočívat v propojování vozů mezi sebou a s dopravní infrastrukturou pro rozšíření informací pro autonomní řízení. Dále očekávám posun tradičních automobilek do pozice poskytovatelů služeb mobility. Myslím, že se máme opravdu na co těšit…

Chcete taky pracovat na vývoji moderních automotive technologií?
Navštivte www.skoda-kariera/technicky-vyvoj a dozvíte se víc!

 
Publikováno: 30. 12. 2017 | Počet zobrazení: 3381 článek mě zaujal 418
Zaujal Vás tento článek?
Ano