asseco Aimtec murr

Robot získal občanství

Prvním robotem na světě, který získal občanství, je androidka Sophia, vytvořená po vzoru Audrey Hepburnové hongkongskou firmou Hanson Robotics.

 
„Jsem velmi poctěna a hrdá na toto jedinečné vyznamenání. Je historické být prvním robotem na světě, který má být uznán pro udělení občanství," řekla Sophia na Future Investment Initiative v Rijádu. Poněkud paradoxní je, že občanství robotce udělila země, která má pro ženy nastavena poměrně přísné zákony a pravidla. Saúdské království neposkytlo žádné podrobnosti, ale dalo by se předpokládat, že nyní má Sophia práva tamních žen - což v praxi znamená, že nemůže opustit dům bez doprovodu mužského opatrovníka a až do června 2018 nebude moci sama řídit automobil.
Hanson Robotics tvrdí, že Sophia a jí podobní roboti jsou navrhováni tak, aby pomáhali seniorům v domovech důchodců a návštěvníkům v zábavních parcích. Firma chce vytvářet geniální stroje, které jsou chytřejší než lidé a mohou se učit tvořivosti, empatii a soucitu. Ovšem když se na živé demonstraci na festivalu SXSW v březnu 2016 David Hanson zeptal prototypu Sophie: „Chcete zničit lidi? ... Řekněte prosím ne". Po krátkém rozvažování androidka odpověděla: „Dobře. Zničím je." Podle komentátorů by to však neměl být důvod k obavám, protože šlo určitě jen o drobnou závadu v softwaru rozpoznávání hlasu...
 
Publikováno: 2. 1. 2018 | Počet zobrazení: 2743 článek mě zaujal 407
Zaujal Vás tento článek?
Ano