asseco Aimtec murr

ČVUT hledá talenty pro robotiku

V polovině loňského prosince proběhlo na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze finále 9. ročníku Robosoutěže pro střední školy, do kterého bylo přihlášeno rekordních 155 středoškolských týmů.

 
Ze 155 se jen 121 týmům podařilo splnit všechny podmínky pro účast v soutěži. Nakonec se 29 postoupivších týmů utkalo ve finále. Studenti se snažili splnit soutěžní zadání pomocí robotů sestavených ze stavebnice Lego Mindstroms. Zvítězil univerzitní tým Unstable Voltage nad gymnazijním týmem z Příbrami, který se soutěže účastnil pod názvem Mindbreak2. Na třetím místě se umístil středoškolský tým Kotrš z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově.
Popularita soutěže od jejího založení neustále stoupá - v roce 2009 začínala jen se třemi týmy. Pro každé kolo Robosoutěže, pořádané pod záštitou firem Škoda Auto, Samsung a MathWorks, připravují organizátoři zvláštní úlohu, kterou se musí soutěžící roboti naučit splnit. Ta letošní, s názvem Střelnice, umožnila týmům zvolit rozmanité konstrukční přístupy. Roboti z lega měli za úkol během vymezených 90 vteřin posbírat míčky rozestavené na hrací ploše a umístit je podle barev do příslušných terčů. Robot vítězného týmu používal k tomuto účelu metodu rozlišování míčů pomocí barevného čidla v kombinaci s přesnou střelbou do terče. Jak uvedl Ing. Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky FEL ČVUT, který má Robosoutěž na starosti, organizátoři pro 10. ročník uvažují už i o mezinárodním kole.
Od roku 2015 pořádá FEL ČVUT obdobnou jarní Robosoutěž i pro 2. stupně ZŠ a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Cílem úlohy prvního ročníku bylo sestavit a naprogramovat robota tak, aby v časovém limitu samostatně projel co největší část bludiště. Její letošní ročník se konal koncem dubna a zúčastnilo se ho přes padesát týmů z celé ČR. Ve svých edukačních aktivitách se však fakulta nezaměřuje jen na žáky a studenty, ale i na jejich učitele: pro pedagogy připravila na 26.-27. ledna 2018 Robotický Lego seminář.
Cílem je motivovat mládež k zájmu o tento perspektivní obor a umožnit jim vyzkoušet si svoje dovednosti a schopnosti.
 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1569 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano