asseco Aimtec murr

Nástroje pro moderní obrábění: klasika i speciální hi-tech

Ačkoli se v trendech strojírenství stále častěji objevuje téma aditivní výroby, jejíž technologie v různých podobách nabízejí skutečně dosud nedosažitelné možnosti, drtivá většina realizovaných obráběcích procesů probíhá tradičními, klasickými metodami, mezi nimiž dominuje zejména třískové obrábění. I tam však vyvstávají nové výzvy, které přinesl nástup nových materiálů, jako jsou např. titan či kompozity. Tyto novinky sice rovněž nabízejí vlastnosti, jež dávají výsledným produktům pozoruhodné parametry, ale na druhou stranu samy přinášejí nemalé nároky kvůli svému obtížnému a často problematickému opracování.

 
To si vynutilo i vývoj zcela nové generace speciálních nástrojů, které doplnily tradiční portfolio výrobců, rovněž neustále vylepšované v úsilí o dosažení parametrů, jež by umožnily náskok před konkurencí, např. novými typy povlakování, vytvrzování a dalšími úpravami. Trend je jasný: nabídnout při obrábění novou úroveň maximální produktivity, efektivity a životnosti nástrojů, to vše pokud možno za dostupné ceny.
Na druhou stranu však uživatelé obráběcích nástrojů už nejsou hnáni jen úsilím o dosažení co nejnižších nákladů a výrobní láce. Za špičkovou přesnost a kvalitu, výkon a rychlost (které díky kratším obráběcím časům opracování na drahých strojích mohou skutečně výrazně ušetřit) i vysokou odolnost prodlužující dobu použitelnosti nástrojů jsou ochotni si i připlatit. Na trhu je tak nyní bohatá nabídka univerzálních i vysoce specializovaných řešení prakticky pro každou myslitelnou aplikaci. Proto se do popředí stále více dostávají i další faktory, jako jsou související služby a kvalitní servis, neboť pro většinu výrobců nástrojů dodávkou produktu věc dnes rozhodně nekončí.
 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1593 článek mě zaujal 354
Zaujal Vás tento článek?
Ano