asseco Aimtec murr

Špičkové nástroje z Vysočiny

Vývoj české společnosti Rotana se zaměřuje na speciální stupňové vrtáky a tvarové frézy ze slinutých karbidů. Nově se jejich výrobní program rozšířil i na produkty z ultratvrdých materiálů, mikronástroje a výměnné atypické břitové destičky. 

 

Již dlouhodobě se firma zabývá aplikovaným výzkumem a experimentálním vývojem ve svém samostatném pracovišti Vědy a výzkumu, kde spolupracuje s ČVUT v Praze a VUT v Brně. Zaměřuje se zejména na průběžné zvyšování užitných vlastností nástrojů, speciálních nástrojů pro těžkoobrobitelné materiály a také na vývoj speciálních stupňových nebo tvarových nástrojů.

 

Vlastní cestou

Na základě dodané specifikace obrobku od zákazníka a požadované produktivity dokážou specialisté firmy daný nástroj vyvinout i zkonstruovat včetně proměření na 3D kamerových zařízeních. Kromě produktů určených pro různé obory zabývající se standardní průmyslovou výrobou jsou pomyslnou třešničkou na dortu i řešení pro nejnáročnější segmenty: obráběcí nástroje pro aplikace v automobilovém a leteckém průmyslu, které patří k průkopníkům v implementaci nových materiálů.
K takovýmto specialitám patří např. i tzv. ultratvrdé nástroje s extrémně tvrdou řeznou hranou z materiálu na bázi diamantu (PKD a CVD-D) a kubického nitridu boru (CBN). Tyto materiály umožňují aplikaci zcela nových řezných strategií, které se projevují především zvýšením produktivity obrábění, zlepšením výsledné kvality povrchu obrobených ploch, minimalizováním konečného počtu výrobních operací, a v neposlední řadě zajišťují enormní trvanlivost nástrojů.
Aplikace nástrojů na diamantové bázi je limitována závislostí na chemické afinitě mezi nástrojem a materiálem obrobku. Tyto vyspělé materiály jsou proto vhodné zejména k obrábění neželezných kovů a jejich slitin (Al, Cv, Zn, Mg, Ag) a nekovových materiálů (plasty, skleněné lamináty, grafit, kompozitní materiály).
Obrábění kovových materiálů řeší skupina nástrojů, jimž dodává jejich výkonové parametry polykrystalický kubický nitrid bóru (PCBN) - vysoce výkonný řezný materiál. Plně syntetický materiál kubický nitrid bóru (CBN) je díky své chemické netečnosti k železným kovům vhodný k obrábění kalené oceli (45HRC-65HRC) a těžkoobrobitelných materiálů na bázi kobaltu a niklu, šedé a tvrzené litiny, žáropevných a vysoce abrazivních materiálů.

Speciální zakázkové nástroje
Do této části portfolia patří především nástroje pro frézování (monolitní stopkové frézy ze slinutého karbidu) v různých modifikacích (např. tvarové podle DXF-linie, válcové, rádiové, kulové, kuželové atd.), které obrábí např. materiály jako slitiny nerezů (Inconel, hastelloy, nimonic), superslitiny, titan, hliník, měď, grafit nebo kompozity.
Doplňuje je další skupina - nástroje pro obrábění otvorů. Jde o monolitní nástroje ze slinutého karbidu s vhodně zvolenými povlaky, různou geometrií a konstrukcí umožňující obrábět otvory s vysokou produktivitou při zachování kvality obráběných ploch. Různé modifikace zahrnují vrtáky stupňové a speciální, navrtáváky, výstružníky, záhlubníky, s různou geometrií dle způsobu použití, prodloužené, jedno i vícebřité, včetně vnitřního chlazení, jak s přímou drážkou, tak s drážkou ve šroubovici.
Specifickou kategorii tvoří mikronástroje. Ty lze zhotovit více technologiemi, nicméně třískové obrábění z nich vychází podle výrobce jako velmi vhodná metoda nejen pokud jde o nákladovost a možnou variabilitu, ale i z environmentálního hlediska. Mikronástroje jsou navrhovány podle specifických požadavků zákazníka, zejména dle konečného tvaru obrobku, obráběného materiálu apod. Hlavní portfolio vyráběných nástrojů obsahuje frézování, obrábění otvorů a soustružení. Různé modifikace zahrnují průměry od 0,1 do 3 mm s dosahovanou přesností ± 1 μm.

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1551 článek mě zaujal 343
Zaujal Vás tento článek?
Ano