asseco Aimtec murr

Frézovací novinky z podhůří Jeseníků

V závěru uplynulého roku představila šumperská firma Dormer Pramet několik atraktivních novinek zaměřených na oblast výkonného efektivního frézování. Moravský výrobce obráběcích nástrojů tak obohatil své již tak obsáhlé portfolio, které souhrnně zachycují i nedávno vydané nové katalogy.

 
Pod označením M8330 uvedla firma na trh nový frézovací materiál pro všeobecné operace v obrábění. Novinka je podle výrobce určena pro hrubovací i dokončovací operace, a to i v nepříznivých podmínkách. M8330 představuje vysoce spolehlivou a univerzální možnost pro obrábění oceli a litiny, a to jak s použitím řezné kapaliny, tak i bez ní. Je vhodný nejen pro běžné materiály, ale také pro zušlechtěné varianty jako jsou např. korozivzdorné oceli, superslitiny a tvrzené oceli. Oproti svému předchůdci, materiálu 8230, je vybaven novým PVD nanopovlakem. Ten umožňuje dosáhnout nástrojům, které jsou jím opatřeny, výrazně vyšší produktivity a trvanlivosti, a to zejména díky vyšší odolnosti vůči teplotním trhlinám, vyšší odolnosti vůči otěru a mechanickému poškození. M8330 je dostupný na více než 90 různých typech stávajících frézovacích destiček značky Pramet.
Nový materiál byl aplikován i u nových řezných destiček pro kopírovací frézování, uvedených na trh v závěru loňského roku. Výrobce je charakterizuje jako ekonomickou řadu fréz a řezných destiček pro univerzální použití s vysokým posuvem, umožňující obrábění široké škály materiálů. Univerzální frézy SBN10 jsou vhodné pro kopírovací frézování, zajíždění pod úhlem, spirálovou interpolaci, drážkování a  zapichování. Unikátní konstrukce umožňuje osadit rovněž destičky pro dokončovací operace frézování do rohu i jemné čelní frézování. Nabízí tak kompletní balíček pro výrobu forem a zápustek, a to od hrubování až po dokončování. V nabídce je široká paleta průměrů od 16 do 42 mm a typů fréz ve stopkovém, modulárním i nástrčném provedení.
Pro tyto frézy byly uvedeny nové břitové destičky BNGX10 určené pro vysokorychlostní hrubovací frézování (HFC). Tento patentovaný typ oboustranné destičky se čtyřmi řeznými hranami představuje ekonomickou a široce využitelnou možnost. Díky své konstrukci jsou destičky BNGX10 vhodné pro hrubování vysokými posuvy i při velkém vyložení nástroje. Zároveň jsou kompatibilní se třemi různými geometriemi, jež pokrývají většinu obráběných materiálů. Geometrie M je určena pro oceli a litiny, MM pro nízkouhlíkové oceli, korozivzdorné oceli a superslitiny a geometrie HM slouží k obrábění kalených ocelí.
V nabídce je nyní i nová řada destiček ANHX10, určených pro dokončovací operace při čelním frézování a frézování do rohu. Tyto jednostranné destičky mají dvě řezné hrany a pozitivní geometrii optimalizovanou pro frézování ve velkém vyložení nástroje, což napomáhá při snižování vibrací a hluku.
Obě destičky zajišťují hladší průběh obrábění, čímž lze dosahovat vysoké rychlosti posuvu s axiální hloubkou řezu až 1 mm (BNGX10), resp. 3 mm (ANHX10). Spolehlivý odchod třísek z místa řezu umožňuje i speciální konstrukce s vnitřním přívodem chladicí kapaliny, přivádějícím kapalinu blíže k řezné hraně.
 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1877 článek mě zaujal 353
Zaujal Vás tento článek?
Ano