asseco Aimtec murr

Střecha, která dobře vypadá a ještě vyrábí energii

Startupová firma Forward Labs z Kalifornie vyvinula solární střechu, která má být konkurencí obdobného projektu firmy Tesla. Forward slibuje u svého produktu vyšší produkci energie a nižší cenu oproti konkurenční Tesle. 

 

I když startupová společnost Forward Labs nemůže konkurovat Muskovu impériu svým rozsahem, inovativní projekt možná Teslu potrápí. Firma vyvinula solární střešní řešení, které se snaží splynout, než o sobě dát vědět. Na první pohled se totiž jeví jako běžná kovová střecha a pravděpodobně by mohla projít i u nejkonzervativnějších uživatelů, kteří si nechtějí nechat vzhled svých obydlí narušit konvenčními fotovoltaickými panely.

V jakékoli barvě chcete, a výkonnější než konkurence
Novinka není jen solární dlaždice nebo panel, jde o skrytý regálový systém - vrstvený systém součástí kombinuje temperovaný skleněný povrch a solární články. Panely jsou k dispozici v osmi různých barvách díky tomu, že výrobce do nich začlenil vrstvu nazvanou „optické chromatické maskování", která se nachází přímo pod sklem a nad solárními články. Tím je možno vyrobit solární střešní krytinu v jakékoli barvě, kterou uživatel potřebuje, přitom s vysokou efektivitou solárních článků, která je dána využitím monokrystalických solárních článků s vyšší energetickou hustotou než jiné produkty solárních střešních krytin.
Dosahují energetický výkon až 19 W na čtvereční stopu (0,093 m2), tedy téměř 205 W/m2 v porovnání s konkurenčními 11 W na čtvereční stopu - tzn. ca 120 W/m2. Jde tedy o téměř dvojnásobnou produktivitu, přičemž jejich cena by podle výrobce mohla být až o třetinu nižší než srovnatelná solární střecha od Tesly, při produkci stejného množství elektrické energie.

Instalace za polovinu obvyklé doby
„Naším cílem bylo vyvinout integrovaný solární střešní systém, který dobře vypadá, optimalizuje energetickou výkonnost a urychluje návratnost investic. Způsob, jakým jsme dosáhli tak výrazných úspor nákladů, byl poměrně jednoduchý: na rozdíl od konkurence využíváme cenově dostupné materiály a standardní výrobní procesy. Instalační proces střechy je jednoduchý a rychlý - můžeme instalovat náš systém za polovinu doby, kterou potřebují ostatní firmy. Přínos pro majitele domů je návratnost jejich investice, která zkracuje obvyklý čas odběru solárních článků na polovinu,“ říká Zach Taylor, generální ředitel a produktový architekt společnosti Forward Labs.
Podle webových stránek společnosti stojí „nesolární“ části střechy asi 8,50 dolarů / čtvereční stopu (ca 91 USD/m2) a solární střecha by měla stát kolem 3,25 dolarů za watt, přičemž celková doba instalace bude 2-3 dny. Firma již připravuje první instalace.

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 2397 článek mě zaujal 362
Zaujal Vás tento článek?
Ano