asseco Aimtec murr

Při stínění generují i elektřinu

Pro ty, kteří nechtějí instalovat solární články na střeše nebo jen chtějí kompenzovat část své spotřeby elektřiny čistou solární energií ze svých oken, mohou být zajímavou možností solární žaluzie typu plug-and-play. Kromě zastínění místností totiž vyrábějí elektřinu.

 
Autory netradičního mazaného řešení jsou lidé z ukrajinské startupové firmy SolarGaps. Na rozdíl od obyčejných žaluzií, používaných jen k zatemnění či odstínění místnosti před sluncem, jsou jejich žaluzie vybaveny solárními články, takže jsou schopny ještě vyrábět energii. Žaluzie SolarGaps lze instalovat uvnitř nebo vnějšku oken a díky tomu, že obsahují i motorizovaný systém pro manuální nebo automatické zvedání a spouštění, může automatický sledovací mechanismus nastavovat úhel žaluzií tak, aby přes den sledoval polohu slunce a upravoval jejich polohu na optimální sklon zajišťující maximální efektivitu. Systém může být ovládán aplikací a nastaven na automatizovaný plán (nebo obsluhován ručně). Je možné ho integrovat s jinými inteligentními domácími zařízeními a systémy.
Žaluzie jsou vyráběny se slunečními články SunPower, které mají údajnou životnost 25 let a generovaná elektrická energie může být použita přímo nebo ukládána v systému domácí baterie pro pozdější využití. Podle výrobce může 1 m2 žaluzií vyrobit až 100 W elektrické energie za den v případě, že jsou namontovány na okno zvenku, nebo 50 Wh denně, pokud jsou instalovány uvnitř, což by mělo být dostatečné pro napájení např. 30 LED žárovek.
„Miliardy obyvatel měst nemají příležitost využívat solární energii, protože žijí v bytech bez přístupu na střechu k instalaci solárních panelů. Většina z nich má ale okna, která mohou být rovněž použita k výrobě elektrické energie.
Hliníkové žaluzie fungují nejen jako stínění a generátor energie, ale pokud jsou namontovány zvenčí, nabízejí ochranu oken i při bouřích. Funkčnost solárních žaluzií je udávána v teplotním rozsahu od -40 do +80 °C..Na trhu by se měly objevit již letos.
 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1393 článek mě zaujal 311
Zaujal Vás tento článek?
Ano