asseco Aimtec murr

Přibývají bateriové sklady energie – i v Česku

Společnost Tesla připojila v Austrálii k energetické síti největší bateriové úložiště na světě, které má pomoci vyřešit problémy s výpadky elektřiny na jihu země. Li-Ion baterie o výkonu 100 MW a kapacitě 129 MWh uskladní dost energie na pokrytí spotřeby zhruba 30 tisíc domácností po dobu jedné hodiny.

 

Podobná zařízení, ovšem menší, už začínají vyrůstat i u nás. Pobočka mezinárodní skupiny E.ON začala stavět na jihu Čech u obce Mydlovary bateriové úložiště elektřiny s kapacitou 1 MWh. Systém má fungovat tak, že energii, kterou si zákazníci vyrobí např. pomocí fotovoltaických střešních panelů či jiných energetických zdrojů nad rámec aktuální spotřeby, mohou poslat do sítě E.ON a čerpat ji pak v době, kdy energii nevyrábějí, např. v noci nebo v zimě.

Virtuální, nebo fyzické baterie?
Ve spolupráci se startupovým studiem Creative Dock připravila firma E.ON projekt „virtuální baterie“ - službu, která má cestu k uložení energie na pozdější využití zjednodušit a také zlevnit. Virtuální „cloudová" baterie odbourává jednu z hlavních překážek menších domácích bateriových úložišť, kterou je vysoká pořizovací cena, což atraktivitu takovéhoto řešení výrazně snižuje. Baterie na ukládání přebytečné elektřiny s kapacitou 8 kWh stojí i s využitím dotace 100 000 Kč. Řešení, které nabízí E.ON, si vystačí s měřicím zařízením v ceně zhruba 2000 Kč, jež on-line ukazuje, kolik subjekt vyrábí elektřiny, kolik jí spotřeboval i kolik jí má uloženo u E.ONu. Plus dalších několik desítek až stovek Kč měsíčně, které stojí služba jako taková podle kapacity virtuální baterie.
Na možnost ukládání přebytečné energie z malých zdrojů se zaměřila i společnost Innogy, která rovněž nabízí fotovoltaické balíčky, ovšem ty obsahují fyzické, nikoli virtuální baterie.
Úložiště s kapacitou 1 MWh spustila koncem listopadu i firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku. Zároveň oznámila záměr realizovat příští rok u obce Ochoz na Prostějovsku výstavbu systému o kapacitě 10 MWh, což by jej zařadilo na první příčku bateriových úložišť ve střední a východní Evropě.
Velký bateriový systém postaví v Tušimicích na Chomutovsku také energetická společnost ČEZ. Jak uvedl generální ředitel Daniel Beneš, stavba má začít letos a firma chce spustit zařízení, které má být o něco větší než projekt E.ON, na přelomu let 2018 a 2019.
Podle vyjádření výkonného ředitele Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jana Fouska by se do začátku roku 2019 mohlo v ČR začít stavět kolem dvou desítek velkých bateriových úložišť energie. Asociace se snaží docílit, aby měly v energetické legislativě podobné postavení, jako jiné regulační systémy, např. přečerpávací vodní elektrárny.

Ukládání energie - byznys budoucnosti
Problematice bateriových úložišť se věnovala i loňská studie společnosti McKinsey „The new economics of energy storage“. Ukazuje na značný potenciál krátkodobých možností pro ukládání energie ovlivněný mj. poklesem nákladů, které by v roce 2020 mohly činit 200 dolarů za kWh (což představuje polovinu ceny z roku 2016), a dosáhnout hodnoty 160 dolarů nebo méně za kWh v roce 2025. Jak technologie zraje, globální tržní příležitost pro uskladnění energie by mohla v příštích 20 letech dosáhnout 1000 GW, odhadují analytici McKinsey.
Studie konstatuje, že v centru pozornosti pro ukládání energie v užitném měřítku zůstávají hlavně Li-Ion akumulátory. Poukazuje ale na dva důležité faktory: Je důležité, aby aplikace vyhovovala výkonovým charakteristikám různých typů Li-Ion baterií, a v některých specifických aplikacích jsou vhodnější jiné technologie - např. pro řízení spotřeby a ukládání solární energie jsou výhodnější klasické olověné akumulátory. Pro rozsáhlou stabilizaci větrné energie (kromě nejkratších časů uložení energie - méně než hodinu) mohou být obecně ekonomičtější průtokové články než Li-Ion baterie. Předpokládá se, že do roku 2020 budou i ekonomicky výhodnější.

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1521 článek mě zaujal 345
Zaujal Vás tento článek?
Ano