asseco Aimtec murr

Nejnovější z nylonové rodiny

Od doby, kdy inženýři firmy DuPont vytvořili ve 30. letech minulého století první komerčně úspěšný termoplastický polymer nylon, prošla tato skupina plastů rozsáhlým vývojem. Už dávno se neomezuje jen na produkty, které tento materiál nejvíce proslavily, např. umělé štětiny pro zubní kartáčky či legendární dámské nylonky.

 

Konstruktéři, inženýři a výrobci obráběcích strojů mají díky rodině nylonových plastů k dispozici moderní spolehlivé materiály s vlastnostmi, které zlepšují výkon dílů a pomáhají snižovat náklady.
Společnost Ascend Performance Materials představila na nedávných veletrzích Fakuma a Plastimagen přehlídku nylonových inovací. Mezi nimi mj. i svůj nejnovější produkt s označením Vydyne FR350J - nevyztužený nylon 6,6 se zpomalovačem hoření. Novinka založená na polyamidu 66 (PA66) je určená zejména pro automobilový, elektrický a elektronický průmysl. Kromě vynikajících elektrických a ohnivzdorných vlastností vykazuje také vysokou tažnost a prodloužení při přetržení (15 %), což poskytuje inženýrům větší volnost při navrhování součástí, jako jsou živé klouby a zápustné zámky.

Nejlepší výkon ve své třídě
Další vlastnosti materiálu FR350J zahrnují elektrický odpor a RTI 130 °C (relativní teplotní index), který ukazuje, jak se kritické elektrické izolační vlastnosti mění s teplotou a UL94 V-0 stupeň hořlavosti v tloušťkách do 0,4 mm. Sada aditiv zpomalujících hoření je kompatibilní s nařízeními REACH a RoHS a zajišťuje nízké riziko koroze pro lepší výkon elektrických kontaktů. Vydyne vykazuje nejlepší zkušební teplotu žhavého drátu (GWIT) ve své třídě s hodnotou 960 °C ve všech tloušťkách (až 3,0 mm) podle zkušební metody IEC 60695-1-13.
Také finální díly vyrobené s využitím FR350J vykazují podle výrobce nejlepší výsledky ve zkoušce konečného výrobku (GWEPT) ve své třídě, až 775 °C. Hotové lisované díly testované podle IEC 60335-1 dosáhly zkušebních hodnot konečného výrobku se žhavým drátem 750 °C při všech tloušťkách. Materiál dosahuje také hodnocení PLC 0 v testu zapalování horkým drátem (HWI) a vysokotlakých zábleskových zkouškách (HAI) provedených podle standardu UL 746A.
Novinka nabízí rovněž vynikající tok taveniny a vyžaduje nižší tlak na plnění forem, což umožňuje zkrácení doby cyklu a snížení výrobních nákladů. Má široký rozsah pro zpracování a je barevně stabilní pro přirozené i barevné aplikace.

Pro automobily i chytré spotřebiče
Nový produkt byl představen ve dvou verzích. První, s označením PA66 pro automotive zahrnuje elektricky neutrální plasty pro konstrukční prvky hybridních a elektrických vozidel, aplikace odolné proti hydrolýze, jako jsou chladicí systémy nebo prvky pod kapotou vyžadující vysokou teplotní odolnost, či impaktně modifikované stupně pro konektory, kabelové pásky, opláštění kabelů, dmychadla a další skupiny produktů, kde plasty této třídy umožňují využití i jako alternativy pro nahrazení dosud používaných kovových materiálů.
Druhou skupinu představuje PA66 pro E&E, tedy pro využití v elektrotechnickém a elektronickém průmyslu. Nové ohnivzdorné stupně najdou uplatnění v aplikacích, jako jsou např. elektricky neutrální třídy pro použití v elektrických konektorech bezobslužných spotřebičů či pro svorkovnice.

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1594 článek mě zaujal 370
Zaujal Vás tento článek?
Ano