asseco Aimtec murr

Napněte sluneční plachty!..

Možná už letos se vydá na zkušební plavbu první solární nákladní plachetnice. Koncept Aquarius MRE disponuje unikátním řešením plachet EnergySail od Eco Marine Power, které dokáží využívat sílu větru a slunce zároveň pro efektivní přepravu na moři.

 

EnergySail je pevná plachta vyrobená z kombinace vysoce pevných ocelí nebo uhlíkových vláken usazená na rotujícím pólu namontovaném na palubě lodi. Solární panely zabudované do plachty, spolu s panely namontovanými na palubě, se používají ke zvýšení výkonu obvykle dodávaného pomocnými generátory. Když se podmínky zhorší, plachty mohou být spuštěny a uloženy.
„Domníváme se, že Aquarius MRE připraví cestu k rozsáhlému přijetí obnovitelné energie na lodích," říká Greg Atkinson, hlavní technický důstojník a zakladatel společnosti Eco Marine Power (EMP).
Když loď kotví v přístavu, mohou být plachty EnergySails použity ke shromažďování energie, která bude ukládána do baterií pro pozdější využití. Společnost EMP v současné době provádí studie proveditelnosti ve spolupráci s firmou Hisafuku Kisen K.K, která se zabývá odhadem množství pohonu, který by mohly poskytnout každé lodi ve své flotile. Bylo také zohledněno množství sluneční energie, kterou by každá lodní trasa poskytla. Jedna z lodí bude vybrána pro 12-18měsíční zkoušku na moři.
Zkušební loď bude vybavena zařízeními EnergySails, solárními panely na palubě, akumulátorem a veškerým potřebným hardwarem pro správu energie. Při jejich použití zajistí automatické nastavení lepší spotřebu paliva, nižší znečištění ovzduší a emise CO2. To bude znamenat i nižší náklady na pohonné hmoty pro globální lodní dopravce.

/emp/

 
Publikováno: 28. 2. 2018 | Počet zobrazení: 1563 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano