asseco Aimtec murr

Šance pro české firmy: Kuba

Loňská podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR dvacítky firem na Kubu v čele s prezidentem SP ČR Jaroslavem Hanákem a tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem se vrátila s předjednanými zakázkami.

 
České firmy měly možnost jednat na šesti ministerstvech a zástupci kubánské vlády na ministerstvu hospodářství, ministerstvu průmyslu a na ministerstvu dopravy. Byl poskytnut seznam 450 vládních projektů, v nichž se české firmy mohou uplatnit, a to především v oblasti energetiky a dopravní infrastruktury.
Jak uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák, v rámci mise se také řešily možnosti pro tzv. smíšené podniky, což je jediná možnost, jak se na Kubě uplatnit v některých oborech, především v energetice, obnovitelných zdrojích, ale i v městské dopravě a v řadě dalších oblastí.
Pracovní cestu na Kubu hodnotí jako jednoznačně úspěšnou i Jiří Havlíček s tím, že měl možnost být po dlouhých letech izolace Kuby prvním ministrem české vlády, který mohl jednat o možnostech prohloubení vzájemné obchodní spolupráce a angažmá českých firem na Kubě. Setkal se s pěti ministry kubánské vlády, a to včetně ministra hospodářství a plánování a místopředsedy Rady státu a Rady ministrů Kubánské republiky Ricarda Cabrisase, který přijal českou delegaci poprvé v historii. Tento třetí nejdůležitější muž Kuby osobně dojednal schůzku na ministerstvu dopravy společnosti Aircraft Industries, která tak měla možnost prezentovat letoun L 410 nejvyšším představitelům organizace Cuban Aviation Corporation a představit ho jako vhodný prostředek pro přepravu cestujících a nákladů na Kubě.
Na Kubě mají české firmy, které se tam v minulosti angažovaly, stále dobrý zvuk. K firmám, které patří mezi úspěšné dodavatele pro tento karibský ostrov se řadí např. společnost ZAT, jeden z hlavních dodavatelů systémů řízení tepelných elektráren.
„ZAT dlouhodobě dodává systémy řízení kontroly na velké kubánské elektrárny, které zajištují dodávky elektřiny pro kubánskou ekonomiku. V rámci podnikatelské mise jsme jednali se zástupci několika kubánských tepelných elektráren a očekáváme díky tomu navázání další spolupráce,“ uvedl člen představenstva společnosti ZAT Ivo Tichý. V energetice uspěla např. i společnost ETD Transformátory, která zde podepsala dohodu na dodávku transformátorů. „Termín mise i veletrhu krátce po hurikánu Irma, který poničil východní část Kuby, nám umožnil projednat konkrétní projekty v elektrárnách Cienfuegos a Nuevitas a projekt mobilní rozvodny určené pro havarijní napájení postižených oblastí,“ říká předseda představenstva společnosti ETD Transformátory Juraj Šmatlík.
 
Publikováno: 1. 3. 2018 | Počet zobrazení: 2426 článek mě zaujal 393
Zaujal Vás tento článek?
Ano