asseco Aimtec murr

Nastoupí místo PET lahví hliníkové?

Na únorovém setkání obalových specialistů v Orlandu na Floridě vzbudila zájem nová technologie výroby obalů – foukané hliníkové lahve. Technologii prezentovala firma Montebello Packaging a novinka s názvem uShape umožňuje vytvářet lehké aluminiové lahve různých tvarů, které byly dříve možné pouze s použitím PET.

 
Montebello se zabývá slisovatelnými hliníkovými trubkami, aerosolovými plechovkami či laminátovými a plastovými trubkami. Když zaznamenali pokles svého trhu, začala se firma zajímat o inovace obalů, které by pomohly tuto situaci změnit k lepšímu. Výsledkem je novinka uShape, vyfukovaná hliníková láhev, která vzbudila na nápojovém trhu mimořádný rozruch svými možnostmi, které nabízí. „Kanada, Spojené státy, Čína a Brazílie jsou největšími trhy s nápoji na světě. Každý rok vyrábějí 100 mld. láhví. Evropané spotřebovávají kolem 63 mld., jihoameričané asi 32 mld. a zbytek světa přibližně 20 miliard," komentovala Betty Jean Pilonová, prezidentka společnosti, inspiraci k pozoruhodné obalové inovaci.
Výhodou výrobní technologie uShape je možnost vytvářet hliníkové lahve s tvary, které byly dříve možné pouze s PET, ale s vlastnostmi a funkčností hliníku. Na vytvoření spolupracovala firma Montebello s firmou Novelis, jejíž patentovanou technologii využívá a na níž je novinka založena. Láhev je vyrobena z extrudovaného hliníku, který se protáhne do předlisku a vyfukuje v jakémkoli požadovaném tvaru, což zahrnuje i např. tzv. flétny a asymetrické tvary.
Láhve mohou být potištěny suchým ofsetovým papírem Montebello v devíti barevných odstínech a mohou obsahovat matné a lesklé povrchy, využívat kovové a speciální inkousty a různé možnosti základního nátěru. Láhev může být rovněž opatřena vyraženými nebo embosovanými prvky a může být vybavena jak závitovými uzávěry ROPP, tak korunkovými a kroužkovými odtrhovacími uzávěry. Výrobní proces je přitom velmi rychlý a formy jsou nenákladné. Další výhodou je, že firma může vyrábět minimální množství 30 000 ks oproti dřívějším stovkám tisíc požadovaných tradičními výrobci plechovek.
Obal uShape je navržen pro řadu aplikací, včetně energetických a sportovních nápojů, mléčných a kávových nápojů, ledových čajů i sladkých nealko nápojů. V novince našli zalíbení i pivovarníci. Mohou dělat krátké výrobní série, které jsou přitom velmi nákladově efektivní. Největší náklady nepředstavuje výrobní proces jako takový, ale hliník. Nyní se provádí s novou lahví u několika zákazníků testování stability. /bp/
 
Publikováno: 29. 3. 2018 | Počet zobrazení: 1599 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano