asseco Aimtec murr

Fólie s kovovým brněním

Ochranné obaly, které by dokázaly odolat nepříznivým podmínkám a ochránit obsah i ve vysoce agresivním prostředí, a to pokud možno s příznivými výrobními náklady, jsou pro výrobce obalových materiálů skutečnou výzvou. Možným řešením je nová obalová fólie s metalickou vrstvou nabízející takovéto požadované vlastnosti.

 

Metalizované polyesterové filmy získávají v obalové branži na popularitě díky svým vysoce bariérovým vlastnostem v laminovaných flexibilních obalových strukturách. Nicméně špatná adheze kovu k základní polyesterové fólii, častý problém těchto řešení, může způsobit selhání laminátu, což ovlivňuje vlastnosti finálního výrobku. Fólie s vysokou přilnavostí kovů pro náročné ochranné aplikace v nepříznivých podmínkách jsou sice v současné době dostupné, ale mají svá omezení a jsou hlavně nákladné. Jako odpověď vyvinula společnost Flex Films vysoce bariérový metalizovaný polyesterový film, který nese označení Flexmetprotect F-HMB. Fólie je buď neošetřená, nebo koronová (se speciální povrchovou úpravou pomocí plazmového koronového výboje vytvářeného ionizací vzduchu mezi dvěma elektrodami) na druhé povrchové vrstvě, což umožňuje mechanickou a také částečně chemickou přilnavost. Metalizace se provádí na speciálně upraveném kompozitním povrchu. Výsledkem je podle výrobce dosažení adheze kovu nebo pevnosti vazby větší než síla 1200 g/čtverečný palec (6,45 cm2).
Fólie Flexmetprotect F-HMB, která se aktuálně vyrábí v tloušťkách 8 až 50 mikronů, má rozsáhlé využití v obalech na kapaliny, při použití u stojících pytlů, produktů typu bag-in-box, u obalů pro chemikálie, v balení farmaceutických výrobků a při použití za tepla až do teploty 80° C.
„Trvalo téměř 18 měsíců, než jsme vytvořili tento film. Přilnavost kovu na základní fólii BOPET je součtem chemické a mechanické adheze. Proprietární povrchová úprava základního filmu umožňuje zvýšit hladinu chelátu nebo reakci s uloženým kovem, což vede k mnohem lepšímu adheznímu profilu. Specializovaná povrchová úprava obsahuje materiály s jedinečnými a vylepšenými vlastnostmi umožňujícími účinnější mechanické lepení," komentoval vývoj novinky Steven J. Sargeant, hlavní technologický ředitel firmy Flex Films.
Vijay Yadav, obchodní ředitel společnosti, uvedl jako hlavní výhody nového obalového materiálu tyto vlastnosti:

• výborná přilnavost ke kovu i v podmínkách nejagresivnějších prostředí;
• vylepšená odolnost proti roztržení, poškrábání a zmuchlání, a bezkonkurenční robustnost při zpracování;
• OTR 0,6 cm3/m2/den při 23° C a 0 % RH a MVTR 0,6 g/m2/den při 38° C a 90 % RH;
• efektivita nákladů, vyhovuje předpisům EU a FDA pro potravinářské aplikace.

Kromě továren společnosti Uflex (jejíž dceřinou firmou je tvůrce nové fólie Flex Films) v USA, Mexiku a v arabských zemích (SAE a Egypt), by novinku měl dodávat i její závod v Polsku.

 
Publikováno: 1. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1464 článek mě zaujal 366
Zaujal Vás tento článek?
Ano