asseco Aimtec murr

Bio polystyren? Obalová alternativa bez ropy a chemie

BioFoam má velmi podobný vzhled jako konvenční polystyrenová pěna, používá se jak v tvarovaných částech, tak i v obrysových produktech. Umožňuje vytvářet širokou škálu technických produktů a balicích řešení s nebývalou svobodou designu.

 

Loni představená novinka BioFoam firmy Synbra je unikátní patentovaná pěna, která vypadá podobně ve struktuře a má více či méně stejné vlastnosti jako Airpop (EPS-expandovaný polystyren). Dokonce je s ním v mnoha ohledech srovnatelná, ale na rozdíl od něj není vyrobena z polymerů, založených na fosilních surovinách, ale z biopolymerů, vyrobených z rostlinných materiálů. Díky tomu je první pěnou svého druhu na organické bázi umožňující opakovatelné použití, ale i biologickou odbouratelnost. Může být průmyslově kompostována při vysokých teplotách pod vlivem vlhkosti a bakterií. Materiál je odolný a vhodný pro dlouhodobé použití prakticky ve všech technických a obalových aplikacích.

S grafenem zastoupí i ledničku
Jde o první pěnu bez ropy a chemikálií, biologicky odbouratelnou alternativu k běžným expandovaným polystyrenům a PU materiálům založených na obnovitelných zdrojích. Z 98% podílem vzduchu je to lehká, ale silná pevná pěna s rovnoměrnými buněčnými strukturami a homogenním povrchem. Je dodávána s nazelenalým odstínem, ale může být vyráběna v různých barevných variantách, ovšem kvůli pěnivému procesu není možné dosáhnout sytých barev. K vytvoření tmavě šedé pěny může být přidán grafen, což zlepšuje izolační vlastnosti materiálu. Šedá pěna pak může být díky svým dobrým tepelným vlastnostem použita k výrobě teplotně řízených obalů pro citlivé produkty, které potřebují zůstat chladné, jako např. lékařské a biologické látky, potraviny či rostliny. Udržitelné vlastnosti jej činí ideální rovněž i pro jiné aplikace, včetně panelů pro izolaci střech a zahradnictví.
Surové perličky jsou dodávány ve třech velikostech, které vyhovují specifickým tvarovým aplikacím a jsou odolné vůči vodě, kapalnému dusíku, molekulám CO2 a suchému ledu. K hlavním výhodám pěny BioFoam patří, že je lehká, zachovává svůj tvar, nabízí výborné izolační vlastnosti a vysokou absorpci nárazů. Není citlivá na vlhkost, je odolná vůči plísním, houbám i UV záření a není nebezpečná pro zdraví. Materiál je certifikovaný pro potraviny a i bez přídavku zpomalovače hoření splňuje požární odolnost Euro třídy E.

CO2 neutrální obaly
Novinka je výrobcem charakterizována jako první CO2 neutrální pěna na světě na bázi PLA, plně biologická, vyrobená z obnovitelných zdrojů. Po použití může být buď znovu zpracována na nový pěnový produkt, či recyklována do pevného PLA - anebo plně kompostována. Tato biologická pěna je certifikována „Cradle to Cradle“ - tzn., že produkty mohou být nekonečně opakovaně používány bez ztráty kvality, a také získala materiálové osvědčení společnosti EPEA-Hamburg potvrzující, že neobsahuje žádnou látku CMR. Na rozdíl od jakékoliv jiné pěny podobného typu se jako nadouvadlo používá pouze CO2 (převzatý z atmosféry) a při výrobě nejsou vydávány žádné VOC. BioFoam rovněž výrazně snižuje emise CO2 - už energie potřebná k výrobě Airpop je nejnižší ze všech běžných obalových materiálů a pro BioFoam je celková emise CO2 během výroby ještě nižší. /bf/

 
Publikováno: 1. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1799 článek mě zaujal 348
Zaujal Vás tento článek?
Ano