asseco Aimtec murr

Inovativní obalové materiály ze sýra nebo z hub

Organické materiály jsou vysoce výkonné, ekologicky šetrné alternativy k tradičním plastovým pěnovým obalům, izolacím a dalším syntetickým materiálům, jako je lisovaný nebo vyrobený EPS, EPP, EPE apod. Na rozdíl od nich jde však o obnovitelné, přírodní a recyklovatelné či kompostovatelné řešení.

 

Jednou z firem zaměřujících se na výzkum v oblasti materiálů pro obalový průmysl je americká společnost Ecovative, která již úspěšně vyvinula strukturální biokompozity, jež fungují bez přídavných chemikálií, např. biomateriál na bázi myceliového, živého organismu s označením Myco Board a Myco Foam. Jeho základem jsou houby.
Tyto produkty jsou vyrobeny z mycelií, resp. houbových kořenů. Mycelium je přirozené samolepící pojidlo, které tráví plodinový odpad tak, aby produkovalo nákladově konkurenceschopné a ekologické materiály. Je již známé pro použití jako tzv. biobazetový stavební materiál. Obalové biomateriály založené na houbách využívají běžné zemědělské odpadní produkty, které jsou umístěny do formy a injektovány houbami. Za pět až deset dní je dokončen růst kořenové struktury houby, která využívá energii ze zemědělského odpadu místo vnějších zdrojů energie. Výhodou mycelia je, že rychle roste do hustého materiálu, který pak může být snadno tvarován do obalů na zakázku. Jakmile dosáhne požadované velikosti a hustoty, dehydratuje se, aby se zastavil růst.
U produktu Myco Board, který nahrazuje inženýrské dřevo a další stavební materiály, se nepoužívají žádné chemické pryskyřice. Umožňuje vytvářet pevné tvary bez CNC frézování nebo jiných tvářecích procesů. To znamená levnější a efektivnější výrobu, která pomáhá dosáhnout nulového odpadu. Jde o lehký, dostatečně tuhý pěnovitý materiál bez vůně a zápachu, se střední odolností vůči chemikáliím, a výrazně vyšší teplotní odolností ve srovnání s polystyrenem. Je zvukově i tepelně dobře izolující a používaný pro obalové výplně. V případě produktu Myco Foam je konečný produkt sušen v peci a používá se např. k odtlumení těžších zásilek vůči nárazům. Materiál vypadá a působí podobně jako pěny na bázi ropy, ale je organický, biologicky odbouratelný a může se opět používat jako kompost nebo pro mulčování.

Globální „houbaři“ razí cestu ekologickým obalům
Pro obaly založené na houbách se rozhodla už řada firem, které usilují o to, získat si na trhu značku ekologicky zodpovědné společnosti, mezi nimi např. výrobce počítačů Dell, nábytkářský koncern Ikea apod. O biodegradabilní obaly se zajímá např. i Ford. Důvod je zřejmý: Každý vůz nyní obsahuje zhruba 15 kg pěnových materiálů založených na ropě a automobilky se snaží nahradit je alternativami přátelštějšími k životnímu prostředí. Podle společnosti Ecovative lze houbové obaly využít pro mnoho průmyslových výrobků, jako jsou např. různé součástky, čerpadla, kompresory, LED osvětlení, nábytek, kancelářské vybavení, atd.
Mohly by nahradit dosud používané polystyrenové bloky, protože mnoho obalových výrobků pochází tradičně z polystyrenu, který nelze - nebo je ho velmi obtížné - recyklovat, a sám se rozkládá až po tisících letech, zatímco biologický materiál, mycelium může být pouze ponechán venku, aby se rozložil. Pokud je uchováván v suchém stavu a prostředí, jsou jeho vlastnosti jako obalového materiálu stabilní. Poté, co je vystaven venkovnímu prostředí, a tím i vlhkosti, začne se samovolně rozkládat.

… a řekněte „cheese“!
V rámci projektu EU číslo 315743 byl prováděn výzkum materiálu pro syntetickou kyslíkovou bariéru chránící potraviny, léčiva a kosmetiku před škodlivým kontaktem se vzduchem a vlhkostí. Vědci vyvinuli nové řešení nabízející plnou recyklovatelnost založené na biologických principech z vedlejších produktů při výrobě sýra. Projekt nesl označení WHEYLAYER2: Bariérové biopolymery pro udržitelné balení. Výsledkem byly plastové povlaky ze syrovátky. Konsorcium vytvořilo biopolymer s bariérovými bílkovinami ze syrovátkových bílkovin, které mohou nahradit plasty na bázi ropy a mohou být enzymaticky odstraňovány pro recyklaci. Materiál nabízí lepší bariérové vlastnosti než stávající biopolymery. Řešení bylo patentováno a pracuje se na jeho široké industrializaci a komercializaci. Byla vybudována průmyslová lakovací a sušicí zařízení a testovány simulace procesu povlékání. Výrobní zkoušky a testy skladování byly provedeny na tubách a termoformovaných nádobách pro potravinářský a kosmetický průmysl, i na blistrech pro farmaceutický průmysl.  
Vědci úspěšně otestovali i použití koncentrátu syrovátkových bílkovin místo čistých izolátů syrovátkových bílkovin (WPI) jako řešení s nižšími náklady. Konsorcium vyrábělo povlaky z neproplastovaných polyvinylchloridů s přijatelnou rychlostí přenosu kyslíku pro obaly s modifikovanou atmosférou. Tácky vykazovaly potenciál pro tisk a tiskové testy. Byly provedeny ověřené testy bezpečnosti potravin a vytvořeny bezpečnostní listy s materiálem.
Kromě toho, že novinka poskytuje výrobcům obalů i koncovým uživatelům kopolymerový produkt, který jim umožňuje navrhnout recyklovatelné vícevrstvé obaly nebo plně kompostovatelné řešení, otevírá WHEYLAYER 2 cestu k novým aplikacím syrovátkových proteinů. /ecov/

 
Publikováno: 1. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1847 článek mě zaujal 323
Zaujal Vás tento článek?
Ano