asseco Aimtec murr

Trochu jiné palivové články

Výzkumníci hledají stále lepší způsoby, jak napájet nositelnou elektroniku a osobní zdravotnické přístroje. Jednou z cest by mohl být nový typ pružného palivového článku, který představili vědci z americké Binghamtonské univerzity. Vyvinuli textilní biobaterii založenou na bakteriích.

 
Materiál je podobný textilii, z jaké jsou vyráběny cvičební úbory. Je velmi lehký, flexibilní, a přesto je to palivový článek - na rozdíl od těch běžně používaných však dokáže vydržet protahování, zkroucení nebo skládání. Jde o tzv. mikrobiální palivový článek umožňující vyrábět elektřinu z různých tekutin, jako je třeba pot. To nabízí právě pro uživatele tzv. nositelné elektroniky, mezi něž patří často aktivní, sportovně založení lidé, nové možnosti. Jejich sportovní oděvy, trička, košile nebo i ponožky by mohly být použity k výrobě elektřiny.
„Ve srovnání s tradičními bateriemi a jinými enzymatickými palivovými články mohou být mikrobiální palivové články ideálním zdrojem energie pro nositelnou elektroniku, protože mikrobiální buňky jako biokatalyzátor nabízejí stabilní enzymatické reakce a dlouhou životnost. Pot vytvářený lidským tělem může být potenciálním palivem, které podporuje životaschopnost bakterií a zajišťuje dlouhodobou činnost mikrobiálních palivových článků,“ uvedl vedoucí projektu Seokheun Choi.
Hlavní zřejmou výzvou tohoto zařízení je spolehlivost. Systém byl testován a jeho vlastnosti se ani při opakovaném roztahování a zkroucení nemění, což by znamenalo, že tyto pozoruhodné baterie by bylo možné využít k napájení nositelných zařízení budoucnosti. Podle vědců je představitelné, že pokud budou působit i jiné tělesné tekutiny, bude možné vytvořit i zdravotnické přístroje, které by nevyžadovaly žádnou baterii. Seokheun Choi již dříve prezentoval papírové mikrobiální palivové články, které dokázaly vyrábět elektřinu ze slin, přitom mohly být také složeny a znovu přeloženy. Protože je řeč o bakteriích, existují samozřejmě obavy z rizika infekcí. To však vědci odmítají s tím, že by v případě lidského těla, které obsahuje běžně nejrůznější bakterie, nemělo existovat.
Představené pružné mikrobiální články mají ovšem samozřejmě i svá omezení - jsou použitelné jen u nízkoenergetických aplikací s malým odběrem. Mohly by tak napájet některé senzory a nositelnou elektroniku, protože přenos informací nevyžaduje tolik energie. Možnost změny tvaru ale činí tuto baterii velmi atraktivní jako integrovanou součást oděvu, a zvláště zajímavé jsou ty, které nevyžadují ani nabíjení. Výzkumníci se však shodují, že než dozrají do podoby komerčně životaschopného produktu, bude ještě potřeba udělat spoustu práce.
 
Publikováno: 2. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2298 článek mě zaujal 381
Zaujal Vás tento článek?
Ano