asseco Aimtec murr

Škoda otevřela zkušebnu převodovek

V Motorovém centru Škoda Auto v Mladé Boleslavi byly počátkem ledna uvedeny do provozu dva nové zkušební stavy na testování převodovek. Mladoboleslavská automobilka tak přejímá větší odpovědnost za vývoj a testování převodovek v rámci koncernu VW.

 

Do Motorového centra, které bylo uvedeno do provozu v roce 2014, přišly investice v řádu 50 mil. eur. Už v té době přišlo rozhodnutí zřídit zde také Centrum převodovek. Do zkušebních stavů Siemens pro testování převodovek pak bylo investováno 5,7 mil. eur. Začátkem letošního roku pracovalo v Centru převodovek asi 7 lidí, do roku 2020 se má ale tento počet zdvojnásobit.
V poslední době se zkušebnictví převodovek dynamicky rozvíjí, proto by bez moderních zkušebních technologií nebylo možné optimalizovat hmotnosti, hlučnost, účinnost převodů, spotřebu paliva, emise a výrobní náklady převodovek. Samozřejmostí jsou také zkušenosti a odborné znalosti techniků, kteří díky technickému vybavení, kvalitnímu zázemí a nejmodernějším zkušebním stavům zaručují špičkovou úroveň testování a vývoje převodovek.    
Zkušební stavy v laboratoři převodovek plní komplexní vývojové úkoly. Jeden zkušební stav slouží k akustické analýze, funkčním testům a zkouškám životnosti převodovek. Druhý stav je určen k provádění zkoušek životnosti komplexního hnacího ústrojí. Oba stavy slouží k vývoji nových agregátů a zajištění kvality aktuálních sériových komponent.
V současné době vyrábí v mladoboleslavské Škoda Auto pro koncern tři typy převodovek. V závodě v Mladé Boleslavi typ MQ100/SQ100 a MQ200 a ve Vrchlabském závodě typ DQ200. Například nejpoužívanější převodovka MQ200 existuje až v 580 různých variantách a denně se jich vyrobí kromě v Mladé Boleslavi také ve výrobních závodech v Argentině, Číně a ve Španělsku celkem na 6000 ks, což je 2,8 mil. ks ročně.
„Vše zde v Motorovém centru stojí na tradici a spoustě práce. Za vším ale stojí hlavně lidé, do nichž se musí investovat. Tady mají své místo ti, kteří mají chuť posouvat techniku a mají z toho radost. Nyní dostali k dispozici nádherný nástroj,“ řekl Martin Hrdlička, vedoucí centra převodovek, jehož otec byl u založení prvního zkušebního stavu pro převodovky v Mladé Boleslavi v roce 1971.

 
Publikováno: 2. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2587 článek mě zaujal 402
Zaujal Vás tento článek?
Ano