asseco Aimtec murr

Boeing staví bezpilotní čtvrttunový nákladní dron

Kvadro-, octo- a další -koptéry už zaplavují nebe nad námi, ale kromě průzkumných operací a pořizování leteckých záběrů nejsou zatím moc použitelné pro dopravu nákladů, jak rýsují jejich možnou budoucnost technologičtí vizionáři.

 
Díky své relativně malé nosnosti jsou používané drony schopné doručit tak maximálně pizzu nebo menší zásilku. To však nemusí být napořád: Boeing představil něco trochu většího. Stroj charakterizovaný jako nákladní letecké vozidlo CAV (cargo air vehicle) s elektrickým vzletem a přistáním (eVTOL) je prototyp bezpilotního letounu navrženého pro přepravu i těžších nákladů - měl by mít užitečné zatížení až do hmotnosti 227 kg.
Dron CAV vybavený osmi protiběžnými vrtulemi má kromě velké nosnosti neméně impozantní rozměry: délku 4,57 m, šířku 5,49 m a výšku 1,22 m, a sám váží 339 kg. Navrhl jej a postavil tým z divize společnosti HorizonX a již úspěšně dokončil počáteční letové testy ve výzkumném středisku Boeing Research & Technology Collaborative Autonomous Systems Laboratory v Missouri. I když jde v současné době o dálkově řízený stroj, má sloužit jako létající testbed pro vývoj autonomních technologií a elektrického pohonu.
 
Publikováno: 2. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2511 článek mě zaujal 428
Zaujal Vás tento článek?
Ano