asseco Aimtec murr

Bydlení v betonové trubce…

Generace sídlištních dětí si asi vzpomene na eldorádo v betonových rourách na staveništi. Hongkongský architekt James Law z firmy Cybertecture navrhnul pozoruhodné inovační využití částí velkých betonových potrubí jako levné řešení kritického problému s tamním nedostatkem bytových kapacit.

 
Jeho řešení nese název „OPod" a představuje bytovou mikrojednotku o ploše 9,3 m2 v rámci 2,5m trubky, k níž lze přistupovat pomocí „klíčového" smartphonu. Má skleněnou přední stěnu umožňující přístup přirozeného světla, bíle zbarvené stěny a dřevěnou podlahu. Základní vybavení zahrnuje miniledničku a mikrovlnnou troubu a také pohovku, kterou lze přeměnit na postel. Skrytá zadní část obsahuje koupelnu se sprchovým koutem a toaletou.
Kromě láce (autor navrhuje sumu 15 tis. dolarů /v přepočtu zhruba 300 tis. Kč/, ale jednotka může být i pronajímána za ca 8000 Kč za měsíc, což je výrazně méně než 2000 dolarů /40 000 Kč/ účtovaných v Hongkongu za průměrný apartmán s jednou ložnicí v centru) má projekt i další výhody: konstrukce umožňuje „trubicové“ byty snadno vrstvit na sebe, aby vytvořily nízkopodlažní bytový dům a protože vyžadují jen málo dalších strukturálních prací, mohou být rychle přemístěny do jiných částí města.

 
Publikováno: 2. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2941 článek mě zaujal 431
Zaujal Vás tento článek?
Ano