asseco Aimtec murr

Zapata Ezfly: nebeský Segway?

Francouzský vynálezce Frank Zapata ukázal svou poslední novinku: osobní létající stroj s názvem Ezfly. Tento vynález, podobný samobalační dvoukolce Segway, umožňuje pohyb vzduchem obdobným způsobem jako v pozemním provozu.

 
Pilot stojí na malé plošině osazené řadou trysek a ovládá stroj pomocí dvou rukojetí a přesouváním rozložení své tělesné hmotnosti. Podle výrobce dosahuje stroj max. rychlosti 130 km/h a může létat až v 3km výšce. Je tedy o 20 km/h pomalejší než jeho předchůdce s označením FlyboardAir, jehož výdrž ve vzduchu činila na jedno nabití až 10 minut, a délka letu 2,25 km byla zaznamenána do Guinessovy knihy rekordů jako světový primát pro stroj této kategorie. Zařízení otestovali jeho tvůrci na podzim loňského roku, ale kromě dokumentačního videa se o něm dostalo na veřejnost jen málo detailnějších informací. Fakt, že se na něm střídá řada lidí, kteří stroj bez problémů ovládají, nasvědčuje tomu, že je vybaven účinnou stabilizací.
Vzhledem k tomu, že zařízení označované jako tzv. jetpacky, kam Ezfly patří, jsou sice schopna létat i v poměrně vysokých výškách, většinu svého letového času budou trávit v zóně mezi 5-30 m nad zemí. Tudíž jejich rozšíření bez důkladných bezpečnostních opatření nelze očekávat příliš rychle. Balistické systémy padáků jsou sice dobré, ale nemají čas zpomalit pád, pokud jsou použity ve výšce menší než 30 m a aktivní bezpečnostní systém, pro takovéto případy zatím neexistuje.


 
Publikováno: 2. 4. 2018 | Počet zobrazení: 2591 článek mě zaujal 412
Zaujal Vás tento článek?
Ano