asseco Aimtec murr

Univerzitní kamery umožňují flexibilní vzdělávání

Snaha univerzit nabídnout studentům příležitost učit se, kdy chtějí, se těší narůstající popularitě. Hledají se různé způsoby učení a opakování před zkouškami nebo umožnění vrátit se k některým přednáškám, které neviděli.

 
Příkladem může být univerzita v severoanglickém městečku Huddersfield, která provedla v rámci obnovení audiovizuální techniky ve svém kampusu zásadní vylepšení univerzitního audiovizuálního systému. Ten umožňuje studentům flexibilní vzdělávání.
Ústředním prvkem je kompaktní dálkově ovládaná kamera nainstalovaná jako součást projektorů s ovládacím systémem Extron, díky kterému nejsou potřeba dálkové ovladače. V rámci rozsáhlého projektu bylo na celé univerzitě v jejích přednáškových prostorách nainstalováno 112 kamer (Panasonic AW-HE2) a 37 projektorů (PT-RZ370). Jejich prostřednictvím může nyní univerzita studentům nabídnout alternativní způsob vzdělávání díky možnosti opakovaně se podívat na přednášku a poslechnout si ji, což jim umožňuje udělat si důkladné poznámky a ověřit si porozumění tématu.
Nové vybavení pomůže univerzitě rovněž snížit náklady na údržbu AV systémů, protože odolná laserová technologie Solid Shine v projektoru umožňuje 20 000 h bezúdržbového provozu. Barvy a jas výrazně předčí projektory s konvenčními lampami - funkce projektoru zajišťuje čistý obraz i v jasně osvětleném prostředí učebny nebo posluchárny. Vestavěný senzor měří hodnoty okolního světla a automaticky upravuje úrovně barev a jasu, aby nebylo potřeba vypínat okolní světla.
Nejde samozřejmě o výsadu pouze britských škol. Záznamy přednášek využívají, byť ne v tak komplexní podobě, už i na českých univerzitách, např. FIT VUT v Brně a tamní Masarykova univerzita. Videozáznamy vybraných přednášek slouží i studentům pražského ČVUT, využívá je i e-learningový portál Technické univerzity Liberec (TUL) apod. Ve většině případů jde však hlavně o vybrané přednášky sloužící jako doplňkový prostředek ke klasickému prezenčnímu studiu.
 
Publikováno: 26. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1629 článek mě zaujal 330
Zaujal Vás tento článek?
Ano