asseco Aimtec murr

Jubilejní METAV 2018 potvrdil trendy v kovoobrábění

V německém Düsseldorfu se 24. února po pěti dnech uzavřely brány již 20. ročníku mezinárodní výstavy pro technologie zpracování kovů. Na letošním veletrhu představilo své stroje, řešení a služby zaměřené na všechny oblasti průmyslové výroby 560 vystavovatelů z 24 zemí.

 

Dobrý stav, v němž se nyní evropský, zejména německý, průmysl nachází, dokumentuje i průzkum organizátorů veletrhu mezi návštěvníky, v němž se zhruba třetina vyslovila, že plánují investice, a to především do obráběcích strojů, měřicí techniky, automatizace výroby a procesů a přesných nástrojů. Asi čtvrtina návštěvníků, kteří chtějí investovat, má za cíl zvýšit své kapacity instalací nových strojů. Více než polovina návštěvníků hodlá po METAVu objednávat. Někteří uzavřeli neplánované kontrakty i přímo na veletrhu, jako např. německá dceřiná společnost španělského výrobce Bimatec Soraluce, která získala zakázku ve výši více než 1 milion eur.
Jak však konstatuje dr. Wilfried Schäfer, ředitel VDW (Německý svaz výrobců obráběcích strojů), který je organizátorem METAVu, současná ekonomická prosperita má však pro veletrhy i jeden stinný aspekt: „Využití kapacity firem je velmi vysoké, firmy pracují naplno a to pro ně znamená problém uvolnit specialisty pro návštěvu," a doplňuje: „Bylo proto logické, že pro mnoho společností je obtížné delegovat zaměstnance a výsledkem bylo 26 500 obchodních návštěvníků místo 30 000, které jsme původně očekávali."

S novým konceptem
Nová koncepce veletrhu, která byla zahájena před dvěma lety, se zaměřuje na specifická témata (kvalita, výroba aditiv, výroba nástrojů a forem a lékařská technika), která je nyní podle organizátorů úspěšně zavedena mezi vystavovateli i návštěvníky. Oblasti akcentují jak témata, tak produkty, a další informace jsou prezentovány v přidružených fórech.
METAV se zaměřuje na Průmysl 4.0. a VDW proto využívá veletrh jako platformu pro prezentaci průmyslové iniciativy s cílem vytvořit společné rozhraní pro propojení strojů s nadřazenými IT systémy, které nejsou svázány s konkrétním výrobcem. Snaží se proto definovat potřebné standardy a implementovat je. Jako standardní jazyk byl vybrán OPC-UA, který se v současné době rychle šíří. Umožňuje specifikaci parametrů v předem definované struktuře a na mnoha tzv. OPC serverech je k dispozici řada certifikovaných implementací modelů.
„Největším úspěchem naší odvětvové iniciativy bylo, že jsme byli schopni dosáhnout součinnosti a spolupráce mezi hlavními výrobci obráběcích strojů, k čemuž se připojili se svou podporou i všichni významní výrobci řadičů, od Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain a Siemens," uvedl Dr. Heinz-Jürgen Prokop, předseda VDW. Strategické partnerství s poskytovateli CNC řadičů zajišťuje, že rozhraní bude integrováno do budoucích verzí řadičů a bude tak otevřeně dostupné na trhu. „Zákazníci očekávají otevřená rozhraní a standardizované specifikace umožňující, aby stroje mohly být libovolně vloženy do stávajících infrastruktur a ekosystémů, a společnosti se nebudou moci vyhnout tomuto trendu, pokud budou chtít zůstat konkurenceschopné i v budoucnosti. Dokonce i velké společnosti by z dlouhodobého hlediska selhaly, kdyby stavěly pouze na vlastních uzavřených ekosystémech," říká doktor Prokop.

Potenciální zaměstnanci získávají pojem o změnách ve výrobě
Dalším velkým problémem, kterému musí průmysl čelit, je nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických profesích. Nadace Machine Manufacturing Recruitment Foundation už mnoho let pracuje na jeho řešení, např. i se specializovanou výstavou mládeže v rámci veletrhu METAV, který využívá k prezentaci nových technologií a kariérních příležitostí v tomto odvětví. „Vzhledem k procesu digitalizace a změnám souvisejícím s Průmyslem 4.0 je udržitelnost v oblasti náboru zaměstnanců klíčem k budoucímu úspěchu. Jednalo se o ústřední téma v rozhovorech, které jsme měli s instruktory a učiteli na speciální výstavě mládeže," říká Peter Bole, vedoucí Nadace pro nábor strojírenských zaměstnanců. Vystavovatelé oceňují činnosti, které Nadace provádí. „Nedostatek kvalifikovaných pracovníků již má na nás silný dopad a zde máme živou platformu, která vyvolává zájem mladých lidí o nové technologie. Jinak je poměrně těžké kontaktovat potenciální adepty, zejména vzhledem k tomu, že např. pro aditivní výrobu neexistuje klasická výuka," konstatuje Lars Markus, aplikační inženýr a servisní manažer pro aditivní výrobu firmy Renishaw.

 

Veletrh nejsou jen expozice vystavovatelů
Podstatnou součástí veletrhu je i jeho doprovodný program, který i letos zahrnoval řadu zajímavých akcí. Největšímu zájmu se těšily programy zaměřené na témata aditivní výroby, inteligentní technologie broušení, upínání a protipožární ochrany. Jednou z nejdůležitějších událostí byla konference 3D Inside 3D Printing, zahrnující 45 přednášek mezinárodních řečníků a diskusi s odborníky. Po skončení konference a diskusích bylo možné si v expozicích vystavovatelů prohlédnout praktické příklady a získat podrobnější informace.
Důkazem toho, že pořadatelům se podařilo splnit očekávání návštěvníků a vystavovatelů, je, že více než 80 % z nich již ví, že se opět zúčastní dalšího ročníku veletrhu METAV. Ten se bude konat v březnu 2020.

 
Publikováno: 26. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1487 článek mě zaujal 371
Zaujal Vás tento článek?
Ano