asseco Aimtec murr

Když jde o prostor…

Mnoho dnešních trendů směřuje k využití elektroniky v mnohem větší míře než dosud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení - mobilních telefonů, tabletů i ostatní elektroniky. Dokonce jde i o laboratoře, farmacii apod. Veliký podíl v těchto oblastech mají tzv. stolní aplikace - úlohy, které se odehrávají na ploše velikostí podobné stolu.

 

Také hovoříme o lehké manipulaci, kdy je manipulovaný předmět lehčí než 1 kg a jeho objem menší než 1 l.

Malé rozměry, snadné spojování
Významnou roli v těchto oblastech hrají malé manipulátory. Firma Festo přichází s novinkou, s pohony, jejichž kompaktnost v poměru k obslouženému prostoru nemá obdoby. Vynikne zejména při uspořádání do podoby manipulátoru s několika osami pohybu. Manipulátory se skládají s minimem spojovacích dílů a jejich uspořádání je podřízeno právě dokonalému využití prostoru.
V praxi jde hned o dvě zbrusu nové řady elektrických pohonů: ELGC a EGSC. Obě dvě vynikají kromě kompaktních rozměrů také nízkou cenou, vysokou přesností, mnoha možnostmi montáže a snadným spojováním vždy sousedních velikostí do víceosých systémů.

Robustní a čistá konstrukce
ELGC (obr. 1) je přímočarý pohon s řemenem či vřetenem. Použitá vřetena využívají závit s předepnutým valivým uložením matice (tedy bez vůlí). Tuhost vedení dovoluje značné zatížení všemi směry. Jak vedení, tak řemen či vřeteno jsou ukryty uvnitř, vše je tak chráněno před nepřízní okolního prostředí prostřednictvím ocelové krycí pásky a případného přetlaku či podtlaku uvnitř pohonu.
EGSC (obr. 2) jsou tzv. saně - pohon se pomocí vřetena vysouvá na přímočarém valivém uložení (oběžná kuličková pouzdra). EGSC je ideální například na manipulátorech, jako pohon v ose Z s koncovou jednotkou. Vně umístěné vedení znamená značnou tuhost, přesnost a linearitu.

Jako hodinky
Prostřednictvím obou typů pohonů snadno sestavíte manipulátor (obr. 3), který bude výjimečný svými malými rozměry při dané manipulační oblasti, bude tuhý, přesný a spolehlivý. Přitom náklady na jeho pořízení budou velmi nízké, neboť nové technologie umožňují velké úspory při výrobě pohonů, které se promítají do jejich cen.

Efektivita
Využijete-li uvedené pohony, ušetříte nejen při nákupu. Lze je totiž kombinovat s osvědčenou řadou servomotorů a jejich ovladačů, ke všem kombinacím jsou standardně k dispozici spojovací sady. Oživení firemním software FCT (ke stažení zdarma) je pak dílem okamžiku. Úspory jsou jako vždy skryty nejen v nákupní ceně, ale i ve všech souvisejících činnostech.
Extrémem jsou v tomto směru například kompletní sestavy manipulátorů (H-portál, stacionární motory a kabely se nepohybují spolu s manipulovaným předmětem) s názvem YXMx (obr. 4). Obsahují nejen potřebnou mechaniku a elektroniku, ale také software. Pro „naprogramování“ nebudete potřebovat specialisty, všechny pohyby a úkony se nastavují prostřednictvím webového rozhraní v prohlížeči vašeho počítače, a to pouhým nastavením hlavních parametrů a řazením do sekvence. Snížení nákladů tak je na všech frontách - od správného návrhu, výběru, konstrukce a objednávky až po montáž, oživení a uvedení do provozu.

Potřebujete větší manipulátor?
Nic snazšího - navštivte domovskou stránku Festo, zadejte do vyhledávání například „manipulátor“ a budete navedeni do softwarového nástroje pod názvem HGO (Handling Guide Online). Během několika minut vás software vyzpovídá - součástí zadání jsou základní rozměry a hmotnosti, ale také údaje týkající se požadované dynamiky. Poté obdržíte návrh několika variant včetně modelu CAD, ceny a dodací lhůty (obr. 5). Manipulátory jsou vybaveny vším potřebným, včetně energetických řetězů, upevnění, seřizovacích členů, a dokonce u větších velikostí i závěsy pro jeřáb.

Zdá se vám to příliš snadné?
Ono to tak doopravdy je. Vysvětlení je prosté - know how Festo je v pohybu, přesněji řečeno v manipulaci. Namísto toho, aby se konstruktér namáhal vývojem manipulátoru, může jej koupit hotový a sám se věnovat technologii, se kterou má zkušenosti. Manipulátory jsou již dnes běžnou součástí zařízení v nejrůznějších oborech, od zemědělských výroben přes farmacii a výzkumné laboratoře až po elektrotechnické provozy.

Pokud byste chtěli získat další důležité informace, neváhejte nás kontaktovat na tel.:  261 099 611 nebo na e-mail: prodej@festo.com. K dispozici vám bude tým techniků a specialistů Festo s mnohaletými zkušenostmi v oboru.

www.festo.com

 
Publikováno: 27. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1608 článek mě zaujal 363
Zaujal Vás tento článek?
Ano