asseco Aimtec murr

Lepení nahrazeno laserovým svařováním plastů

V průběhu posledních let jsou standardní technologie pro spojování materiálů vytlačovány svařováním. Co se týče sféry laserového popisování, má společnost Panasonic Electric Works letité zkušenosti a oblast laserového svařování je jen modifikací prověřené technologie.

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že tyto směry jdou proti sobě, když při popisu - může a nemusí - dochází k odpařování materiálu, zatímco při svařování jsou materiály spojovány. Praxe ale již ukázala výbornou použitelnost „stejné technologie“ v obou oblastech. Díky vzájemné a důkladné spolupráci vývoje se zákazníky a uživateli není problém najít vhodný typ laseru pro téměř jakýkoliv existující projekt. Je potřeba uvést, že vždy se jedná o kompromisní řešení. Kompromis neznamená jakékoli ustoupení z požadavků aplikace, ale nalezení optimální kvality potisku či svaru za dobu vyhrazenou pro tento výrobní krok.
Laserové popisovače technologie FAYb i CO2 jsou k dispozici v mnoha provedeních, aby bylo možno popisovat metodou annealing (změna barvy žíháním), etching (změna barvy povrchovým tavením), engraving (změna povrchové textury odpařováním materiálu) či carbonising (karbonizace laserem). Mnohaleté zkušenosti a spousty zdařilých projektů po celém světě otevírají dveře i do nových oborů a v poslední době se tyto lasery uplatňují na poli popisování, ale i řezání a svařování plastů.

Dříve lepili… teď svařují
Jedním z posledních kroků při výrobě relátka je osazení plastového krytu, postupné odsátí vzduchu a závěrečné utěsnění. Před nástupem laserového svařování se plastový kryt ke spodnímu dílu lepil. Ne vždy stoprocentní lepení byla úspěšně nahrazena svařováním. Technologie svařování pozvolna nahradila proces lepení, které bylo následně, po analýze zvýšené produktivity výroby, zcela vytlačeno z této fáze výrobního procesu.
V důsledku osazení výrobní linky laserovou technologií došlo ke zvýšení produkce výroby - snížila se doba vytvrzování a zároveň výrazně poklesla zmetkovitost při finálním testu těsnosti. Jelikož se laserová technologie spojování plastů rozšířila do všech oblastí průmyslové výroby, stala se tato technologie jednou z nejvíce poptávaných produktových skupin v průmyslu.
V některých specifických případech zůstává lepení možnou, či dokonce nutnou alternativou. Jedná se o spojování plastů s jinými materiály či jiné speciální aplikace pro laserové svařování nevhodné. Mluvíme o lepení, ale myslíme samozřejmě lepení na ultrafialové světlo citlivými lepidly, která se vytvrdí rychleji, mají lepší pevnost a dokáží být čirá..., což je např. pro spojování skleněných dílů podmínka. Stále existují provozy, kde se UV citlivé materiály jako lepidla, pryskyřice či laky vytvrzují UV žárovkami. Je to však technologie s dlouhým seznamem nevýhod. Malý plošný výkon, vysoké provozní náklady jak na spotřebu elektrické energie, tak na výměnu zdrojů světla, externího chlazení i nutnost systém nechat zahřát na provozní teplotu s dostatečným předstihem před výrobou. Tyto problémy však byly vyřešeny s vyvinutím Aicure - přístroje pro UV vytvrzování na bázi technologie LED. Produkty Aicure se vyznačují nadstandardním výkonem a možností okamžitého spínání do maximálního výkonu 20 W/cm2. Ke každé základní jednotce je možné připojit až čtyři vytvrzovací hlavice, které je možno buď společně, nebo naprosto nezávisle spínat různou intenzitou na požadovaný čas. Díky těmto vlastnostem a velmi nízké spotřebě elektrické energie jsou systémy pro UV vytvrzování instalovány do průmyslové výroby od výroby autodílů přes šperky až po hračky. Dalším podstatným benefitem je, že se jedná o technologii, při níž není zahříván finální produkt, a není tedy ovlivněn negativními aspekty zvýšené teploty.

Ionizéry přináší čistotu do výroby
Čistota pracovního prostředí je jedním ze základních faktorů při každé závěrečné montáži drobných součástek a elektroniky. V důsledku většího množství prachu a jeho pozdějšího ulpívání na styčných plochách tak dochází k největšímu procentu zmetkovitosti, a tedy nutné potřebě použití přístrojů pro odstranění nechtěného statického náboje - ionizéru. Portfolio společnosti Panasonic zahrnuje různé druhy ionizérů, od pistolových (bodových) po lištové (prostorové), k využití jsou typy na stlačený vzduch i autonomní, u kterých není nutné napojení na centrální rozvod stlačeného vzduchu. Všeobecně se ví, že stlačený vzduch je jedním z nejdražších provozních médií. Navíc jsou tlakové rozvody mnohdy ve špatném technickém stavu a podle dosavadních výzkumů se skoro polovina vyrobeného vzduchu „ztratí po cestě“. Společnost Panasonic jakožto výrobce celé škály produktů automatizační techniky má ve svém portfoliu průtokoměry i celý systém pro odhalování optimálního nakládání nejen v oblasti stlačeného vzduchu, ale i vody, páry, elektrické energie a dalších provozních nákladových položek.
Kromě zmíněného benefitu, že lze inonizéry využít bez nutnosti napojení na rozvod stlačeného vzduchu, mají všechny typy bezpečnostními směrnicemi požadované napájecí napětí 24 V. A právě díky nízkému napájecímu napětí a absence nutnosti napojení na přívod stlačeného vzduchu se jedná o ideální volbu do všech výrobních provozů.

Pro opravdu přesné měření
Panasonic disponuje laserovým měřicím senzorem HG-C, který má přesnost 10 μm, dobu odezvy 1,5 ms a momentálně v provedení s dosahem až 600 mm. Průběh měření může probíhat staticky i dynamicky, senzor navíc nabízí jak digitální, tak analogový výstup (0-5 V).
Tento typ senzoru je vhodný pro přesné měření v provozech, kde světelné podmínky nejsou vždy ideální. Jde o jeden z velkého množství senzorů, které dříve Panasonic dodával pod značkou Sunx. Pro zjednodušení výběru vhodného senzoru je k dispozici aplikace, která na základě zadaných parametrů napomáhá při výběru ideálního senzoru.

Aplikace najde optimální senzor
Aplikace „Softwarový nástroj pro výběr optimálního senzoru Panasonic“ usnadňuje výběr vhodného senzoru pomocí nastavených filtrů s mnoha detailními parametry. Díky tomu je uživateli doporučen produkt, který vyhovuje jeho požadavkům. Aplikaci je možné využívat jak na PC, tak na tabletu či chytrém telefonu. Funkce porovnání či možnost exportovat výsledky hledání do PDF je už jen drobností, která podtrhává výborné vlastnosti tohoto SW produktu.

Panasonic z různých úhlů
Portfolio společnosti Panasonic nabízí obrovskou nabídku mikrospínačů, vypínačů, elektromechanických i polovodičových relé, konektorů a čidel, které jsou zpravidla vyráběny na průmyslových linkách poháněných či řízených automatizační technikou Panasonic. Navíc základní pravidlo společnosti Panasonic zní: „Naše podnikání se zaměřuje na přidanou hodnotu pro naše zákazníky.“ A tento postoj se uplatňuje jak při výrobě komponent, tak i průmyslové automatizaci. Hlavní prioritou je tedy hlavně vyřešení projektu a přání zákazníka než samotný prodej technologie. V praxi je možné si to představit tak, že před samotným prodejem určité technologie přichází na řadu pečlivé testování, někdy i přímo na lince zákazníka, než se dojde k závěru, že daný přístroj v konkrétních podmínkách naprosto vyhovuje definovaným potřebám.

Luděk Barták

 
Publikováno: 27. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1477 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano