asseco Aimtec murr

WEG: nový výkonný přírůstek do řady motorů W60

Společnost WEG, přední světový výrobce motorů a pohonů, rozšířila svou řadu motorů W60, která nyní pokrývá výkonový rozsah 500-16 000 kW s frekvencí 50 nebo 60 Hz. Tyto třífázové indukční motory jsou určeny pro rozsah napětí 2300-13 800 V a jsou k dostání s velikostmi rámu od IEC 450 po IEC 1000 (NEMA 7000 až 1600).

 

Řada W60 byla navržena pro průmyslové použití, jako jsou kompresory, čerpadla a ventilátory. Poskytuje vysoký výkon a spolehlivost i v těch nejnáročnějších provozních podmínkách. Motory W60 jsou používány zejména v ropném a plynárenském průmyslu, v těžbě, pro výrobu elektřiny v elektrárnách, při výrobě cementu a ve vodárenství.
Všechny motory v rozšířené řadě W60 byly navrženy specialisty firmy WEG s pomocí nejnovějšího softwaru, aby bylo dosaženo nejvyšší spolehlivosti v kombinaci s dlouhou životností. Výsledkem je kompaktní, robustní provedení pro těžké provozy a vysokorychlostní aplikace, které se vyznačuje velmi nízkou úrovní hluku a vibrací.

Robustní, lehké, prostorově úsporné a efektivní
Kompaktní rozměry představují značnou výhodu: motory W60 zabírají až o 50 % méně instalačního prostoru než srovnatelné motory nebo jejich předchůdci. To je řadí mezi nejkompaktnější a nejlehčí modulární motory tohoto typu na trhu. Robustní konstrukce s vysoce kvalitní skříní a koncovým krytem jsou až po IEC 560 vyrobeny ze šedé litiny. Velikosti nad IEC 560 jsou opatřeny ocelovou skříní.
Speciálně konstruovaná hřídel motoru zabraňuje kritickým radiálním vibracím při provozních otáčkách (v případě dvoupólových motorů pod jmenovitými otáčkami). Vysoce kvalitní plechy a vinutí rotoru, nízkoztrátové ventilátory a optimalizované výměníky tepla zajišťují mimořádně vysokou účinnost. V důsledku toho standardní průmyslové motory řady W60 patří mezi nejúčinnější motory tohoto typu na trhu pro nepřetržité použití. Kompaktní konstrukce umožňuje horizontální montáž, snadnou instalaci a uvedení do provozu. Standardní motory W60 jsou také ideální pro použití s frekvenčními měniči vysokého napětí, bez jakéhokoliv omezení rychlosti. Třífázové indukční motory jsou navrženy pro třídy krytí IP24W až IP55 a jsou vhodné pro oblasti ATEX (Ex-n, Ex-t, třída I oddíl 2, třída II oddíl 2).
Obchodně-technická společnost BIBUS s.r.o. je od roku 2016 oficiálním distributorem elektromotorů WEG na českém trhu. Brazilská společnost WEG je jedním z hlavních světových dodavatelů elektromotorů s více jak 50letou tradicí.

Flexibilní a modulární
Řada W60 přináší uživatelům maximální flexibilitu. Dvou- až dvanáctipólové motory jsou k dostání ve třech konfiguracích: otevřená s přirozeným větráním (IC01, WP-II), uzavřená s výměníkem tepla vzduch/vzduch (IC611, TEAAC) a s výměníkem tepla vzduch/voda (IC81, TEWAC). Dvoupólové motory do velikosti IEC 560 jsou vybaveny kuličkovými ložisky. Válečková ložiska jsou součástí standardní výbavy u větších motorů, v případě potřeby však u celé řady W60. Díky modulárnímu provedení je možné motor přizpůsobit konkrétní aplikaci prostřednictvím volitelných rozšiřujících součástí, jako jsou diferenciální tlakové spínače (vzduchem chlazené), detektor netěsností (vodou chlazený), automatický mazací systém (valivá ložiska) nebo enkodér.

Ing. Jaroslav Salajka, Bibus

 
Publikováno: 27. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1715 článek mě zaujal 361
Zaujal Vás tento článek?
Ano