asseco Aimtec murr

Hydraulické ventily pro každý brzdový systém

Proporcionální redukční ventily, navržené pro různé aplikace v oblasti mobilní a průmyslové hydrauliky, se musí vyrovnat v každém ohledu s reálnými pracovními podmínkami. To platí především pro hydraulické brzdové systémy, pro které je hlavní bezpečnost, stabilita a spolehlivost.

 

V mnoha brzdových systémech je nezbytné přesně regulovat i ty nejmenší tlaky. Dalšími požadavky jsou dobré charakteristiky ventilů, jejich rychlá doba odezvy, dobrá reprodukovatelnost a linearita, rychlý nárůst tlaku. Nemělo by se zapomínat ani na účinnost komponent a minimalizaci ztrát energie.
Dlouholeté zkušenosti a vysoké standardy kvality spolu s flexibilitou firmy Wandfluh přispěly k úspěšnému vývoji nejnovější generace redukčních ventilů. Pro specifické aplikace je důležitým faktorem těsná spolupráce se zákazníky. Nové modely ventilů Wandfluh jsou přímo řízené redukční ventily v provedení vestavných ventilů. K dispozici jsou ve dvou různých typorozměrech a připojeních.

Menší modely redukčních ventilů řady MDPPM16 a MGPPM16 jsou navrženy pro maximální průtok 6 l/min. Těleso vestavného ventilu je opatřeno závitem M16 x 1,5. Kompaktní rozměry a úsporný design splňují požadavky mnoha uživatelů. Typickými případy s požadavky na omezené zástavbové prostory hydraulických systémů brzd jsou nízkopodlažní vozidla (viz. obr. 1), jako jsou tramvaje nebo příměstské vlaky. Maximální vstupní tlak ventilů je 350 barů, přičemž jsou k dispozici tři rozsahy výstupního redukovaného tlaku (25, 40 a 100 barů).
Větší modely řady MPPPU10 jsou navrženy na maximální průtok 20 l/min. Těleso vestavného ventilu má dutinu 7/8"-14 UNF. Podobně maximální vstupní tlak ventilů je 350 barů, k dispozici jsou tři rozsahy výstupního redukovaného tlaku (25, 40 a 100 barů), ale díky specifické konstrukci lze dodat i provedení s nestandardními rozsahy výstupního redukovaného tlaku.
V závislosti na pracovním prostředí a provozních podmínkách jsou dodávány různé úrovně ochrany proti korozi. Například ventily z nerezové oceli AISI316L odolné proti kyselinám jsou vhodné pro použití v extrémních podmínkách, jako např. brzdicí zařízení pro navijáky na lodích nebo výtahy na námořních plošinách.
Dalším konceptem s podobně vysokou úrovní ochrany proti korozi je pokovení vrstvou zinku/niklu, která je založena na speciálním procesu povlakování. Tím je zajištěn ochranný faktor nejméně 1000 h výdrže v solné komoře podle EN ISO 9227.
Tato povrchová ochrana má také dobrou odolnost vůči slané mořské vodě a dalším extrémním vlivům (obr. 2).
Ventily firmy Wandfluh jsou používány po celém světě, zákazníci si cení funkčnosti i při extrémních teplotách okolí. Tato řešení pro nízké teploty používají speciální materiály pro konstrukční díly a speciální těsnění. Při konstrukci je kladen důraz na dodržování a výpočet koeficientů roztažnosti, viskozitu použitého hydraulického oleje a optimální kluzné vlastnosti různých materiálů.
Dalším sledovaným parametrem redukčních ventilů jsou co nejnižší lekáže, pro brzdové systémy je požadována vysoká energetická účinnost. Proto je důležité najít vhodné kompromisní řešení pro aplikace ve velmi chladných oblastech.
Důležitým předpokladem pro minimalizaci lekáží jsou ideálně upravené tolerance vnitřních součástí ventilů, důležité je najít optimální vůli vnitřních pístků, aby bylo zajištěno současně hladké fungování i nízké úniky.
Další výzvou je použití brzdových systémů v oblastech s nebezpečím výbuchu, jako je např. chemický a petrochemický průmysl, při těžbě ropy, zemního plynu i uhlí a v mnoha dalších průmyslových odvětvích, kde dochází k úniku plynů a výparů. Hořlavé prachy se vyskytují také např. v potravinářském průmyslu. Pokud dojde ke smíchání těchto látek s kyslíkem ze vzduchu, vzniká hořlavá atmosféra. A pokud v tom prostředí existuje potenciální zdroj zapalování a jiskření, může to vyvolat výbuch. Vytvoření jiskry v důsledku zkratu v solenoidu je jen jedním z příkladů. Proto mohou být tlakové redukční patrony vybaveny elektromagnetem odolným proti výbuchu také pro proporcionální ventily (obr. 3).
Model cívky „MKY", který se již mnoho let používá po celém světě, je k dispozici v provedení s výkonem 9, 15 nebo 21 W s různým napájecím napětím. Aby byla zajištěna ochrana proti korozi, je solenoidová cívka pokovena vrstvou zinku/niklu nebo je vyrobena z nerezové oceli AISI316L. Použití je zaručeno pro pracovní teploty okolí do -60 °C. K dispozici jsou mezinárodní certifikáty, které jsou součástí dodávky komponent.
Model MDPPM16 (obr. 4) je k dispozici s inverzní pracovní charakteristikou pro bezpečnostní aplikace. Tento ventil je konstruován tak, aby byl udržován maximální systémový tlak, pokud dojde k poruše ovládání elektrického ventilu pomocí solenoidu. V takových situacích může být např. zabráněno potopení nebo pádu břemen. Maximální systémový tlak lze nastavit ručně pomocí nastavovacího šroubu.
Jako specialista na hydraulické ventily se zaměřením na náročné aplikace a proporcionální hydrauliku, má společnost Wandfluh také vlastní elektroniku.
Pro mobilní hydrauliku, a tedy i pro brzdicí systémy, jsou k dispozici dva koncepty elektronických karet.
Digitální zesilovač PD2 pro otevřené obvody se vyznačuje kompaktním designem. V závislosti na požadavku zákazníka je možné jej nainstalovat přímo na proporcionální cívky příslušného ventilu nebo je dodáván v kabelovém provedení (obr. 5).
Nastavení elektroniky se provádí přímo na zařízení pomocí tlačítek a displeje nebo pomocí parametrizačního a diagnostického softwaru "PASO" vyvinutého firmou Wandfluh. Zákazníci mají možnost nezávislého nastavení.
Kromě analogového komunikačního rozhraní je alternativně k dispozici CANopen/J19139, který je typický pro mobilní hydrauliku. Elektronika MD2 je k dispozici také s funkcí zesilovače pro otevřené obvody a dále jako řídicí elektronika pro uzavřené obvody. S funkcí „PASO" lze ovládat až 8 proporcionálních solenoidů. Podobně CANopen slouží jako interface.
Oba moduly jsou obzvláště robustní, mají třídu ochrany IP67 a schválenou pracovní teplotu okolí od -40 °C do +85 °C. Jsou vysoce odolné vůči povětrnostním vlivům.

Dodává: www.hydroma.cz

 
Publikováno: 30. 4. 2018 | Počet zobrazení: 1798 článek mě zaujal 353
Zaujal Vás tento článek?
Ano