asseco Aimtec murr

RoMA otevírá nové možnosti prototypování

Robotický modelářský asistent (RoMA), který je společným projektem MIT a Cornell, spojuje řadu moderních technologií ve snaze nabídnout lepší prototypovací systém. Kombinuje v sobě technologii rozšířené reality, 3D tisk a robotické rameno na prototypování operující současně v reálném čase.

 
S robotickým modelářským asistentem mohou uživatelé do designu rychle integrovat reálné parametry a omezení, což jim umožní vytvářet hmatatelné trojrozměrné předměty v zamýšlených proporcích. „Konstruktéři a designéři mohou dokonce přímo navrhnout existující objekt a jeho okolí a rozšířit artefakt o jeho výrobu přímo na místě (in situ)," uvedl vedoucí projektového výzkumného týmu Huaishu Peng.
S použitím náhlavní soupravy s rozšířenou realitou a dvou ovladačů vybuduje návrhář 3D model pomocí CAD programu a robotické rameno pak pracuje na konstrukci skeletového modelu v součinnosti s jednoduchou 3D tiskárnou umístěnou přímo na jeho ramenu. Rameno je také naprogramováno tak, aby reagovalo v reálném čase na činnosti konstruktéra. „Designér se kdykoli může dotknout rukojeti plošiny a otáčet ji tak, aby požadovaná část modelu směřovala dopředu. Robotické rameno bude automaticky odpojeno od uživatele a zaparkováno. Pokud návrhář ustoupí od tiskové platformy, může robot převzít plnou kontrolu nad platformou a dokončit tiskovou úlohu," komentuje Huaishu Peng.
Na videu prezentujícím fungování tohoto kombinovaného řešení je patrné, že 3D tisk z tohoto systému je zatím stále hrubý. Připevnění tiskového prvku na konci ramene nabízí oproti výrobě na 3D tiskové lince mnohem volnější možnosti pro tvorbu prostorových objektů. A jak zdůrazňují jeho tvůrci, navrhované řešení je mnohem rychlejší než většina metod, které používají obvyklou technologii FDM, kterou disponuje většina stolních 3D tiskáren.
Nové řešení by mohlo být užitečné pro ty, kteří chtějí vykreslit věci v trojrozměrném rozměru s větší kontrolou, kterou umožňuje tiskové pero, jako je např. 3Doodler používaný vývojáři a designéry.
 
Publikováno: 2. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1748 článek mě zaujal 368
Zaujal Vás tento článek?
Ano