asseco Aimtec murr

Amazonie v Seattlu

I když severoamerický Seattle ležící na pomezí kanadsko-americké hranice patří spíše k chladnějším lokalitám, mohou si už i zde lidé užít kousek nefalšovaných amazonských pralesů.

 
Po sedmi letech výstavby se tam otevřely unikátní kulové skleníky pod názvem The Spheres, kde je možné relaxovat v podmínkách pro tuto lokalitu opravdu netypických. „Koule" obsahují na 40 000 rostlin z 30 různých koutů světa a jsou vybaveny vertikálními zahradami s více než 25 000 rostlinami vetknutými do sítě o ploše přes 370 m2. Konstrukce je tvořena třemi propojenými kulovitými objekty vyrobenými ze skla a oceli. Největší koule je 27,5 m vysoká a 40 m široká. Architekti místo obvyklých trojúhelníkových tvarů zvolili větší 5stranné skleněné panely propouštějící více slunečního světla. V případě potřeby je k dispozici dodatečné osvětlení (90 LED) se světelnými senzory. Uvnitř je teplé a vlhké klima, teploty se přes den pohybují kolem 22 °C a 60 % vlhkosti, a v noci pak pro rostliny příjemnějších 24 °C a 85 % vlhkosti. V prostoru koulí je udržováno specifické mikroklima a ventilační systém napodobuje vanoucí mírný větřík.
Koule mohou pojmout až 800 lidí, jsou vybaveny wi-fi a zasedacími místnostmi. Nicméně ani relax netrvá věčně, a monitorovací systém bude prostřednictvím ID odznaků sledovat, jak dlouhý čas zaměstnanci stráví ve svých sférách, takže nikdo nemůže dlouhodobě uzurpovat prostor nebo ignorovat úkoly, aby prolenošil celý den v umělé přírodě.
 
Publikováno: 4. 5. 2018 | Počet zobrazení: 2461 článek mě zaujal 434
Zaujal Vás tento článek?
Ano