asseco Aimtec murr

Opravdu jednostopá jízda

Když společnost Segway vypustila do světa svá vozítka vyvažovaná gyroskopy, stal se z nich hit, který se snažila následovat řada dalších firem. Jednou z nich byla i startupová firma Solowheel, která v roce 2010 prolomila další milník samobalančních vozítek, když uvedla na trh první elektrickou jednokolku na světě.

 
Díky ní se obdivované umění cirkusových klaunů stalo dostupné i běžným lidem jako skutečně osobní dopravní prostředek. Na rozdíl od Segwaye byla jednokolka se sklopnými pedály velmi skladná a přenosná, takže nebyl problém cestovat s ní třeba v MHD. Její elegantní a vzpřímený design pomohl řešit každodenní dojíždění a kličkování po přeplněných městských ulicích, díky nulovým uhlíkovým emisím šlo navíc o ekologické řešení.
Během následujících let výrobce stroj výrazně vylepšil. Nejvýkonnější model s označením Glide 3 má oproti první verzi, kromě výsuvného držadla pro lepší přenášení, ztrojnásobený dojezd až na 50 km na jedno nabití 480Wh baterie a může cestovat rychlostí až 30 km/h. Uveze až 120kg jezdce a podle výrobce zvládne velké 16“ kolo (téměř) všechny běžné terénní nerovnosti. Jednokolka si dokonce dokáže poradit i se stoupáním až do 18° svahu. Díky voděodolnosti standardu IP55 ji nevadí ani déšť.
 
Publikováno: 4. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1811 článek mě zaujal 409
Zaujal Vás tento článek?
Ano