Lahev, ze které víno neukápne
Pokud chcete zabránit problému při servírování vína – kapkám, které stečou po hrdle láhve při jejím odklonění od sklenice, máte jen dvě možnosti. Obalit hrdlo ubrouskem, nebo použít např. nástavec vložený do hrdla lahve.
Jako účinné řešení se ukázala malá, asi 2 mm široká a 1 mm hluboká okružní drážka vytvořená těsně pod okrajem hrdla pomocí diamantového nástroje. Stékající kapka narazí na drážku, ale nemůže přes ni projít, takže namísto toho okamžitě spadne z láhve do sklenice spolu se zbytkem vína.
Optimalizace hrdla lahve vychází z principu: když naléváme víno z plné nebo téměř plné láhve, držíme ji lehce vzhůru. Pro kapku vína, aby se dostala přes drážku, by to znamenalo, že by se musela pohybovat nahoru do drážky proti síle gravitace.