asseco Aimtec murr

Letošní veletržní sezóna na startovní čáře

S příchodem jara nastává sezóna nejen pro zemědělce, připravující základ příští úrody, nebo pro řidiče, aby vyměnili zimní pneu za letní a zkontrolovali svá vozidla po zimním provozu, ale tradičně ožívají i průmyslové firmy, aby představily své novinky. Začíná totiž i sezóna jarních prezentačních akcí. 

 

Letošní jarní sérii nedávno odstartoval už v březnu mezinárodní veletrh elektrotechniky a elektroniky AMPER (reportáž a postřehy z něj najdete na následujících stránkách) a na něj navazují v průběhu následujících měsíců další průmyslové přehlídky, na nichž se představí to nejmodernější, co současný trh nabízí.

Od strojírenství po automatizaci a logistiku
Už v dubnu ožije největší německý veletržní areál komplexem veletrhů Hannover Messe, v jehož rámci se od 23. do 27. dubna souběžně s hlavním průmyslovým veletrhem (který je i světově největší akcí této kategorie) konají i přední světový veletrh intralogistiky CeMAT a další tematicky zaměřené přehlídky - Energy, Industrial Supply, Integrated Automation, Motion + Drives, Digital Factory, Research + Technology. Paralelně s ním proběhne ve Stuttgartu od 24. do 27. 4. stěžejní událost v oboru měření a zajišťování kvality - mezinárodní veletrh Control.
Na pražském výstavišti PVA Letňany se od 15. do 18. května otevřou brány českého průmyslového veletrhu FOR INDUSTRY, jehož 17. ročník bude letos rozšířen o veletrh FOR JOBS - nabídku pracovních pozic v průmyslových oborech. Spolu s nimi proběhne i 5. ročník mezinárodní výstavy 3D technologií 3Dexpo.
V rakouské metropoli v polovině května (15.-18. 5.) Intertool představí novinky v oblasti nástrojů a zařízení pro obrábění a průmyslovou automatizaci.
Na něj naváže posléze u slovenských sousedů nejvýznamnější tamní strojírenský veletrh - MSV Nitra (22.-25. 5.), který letos pořádá svůj již 25. ročník. Ten je doprovázen ještě dalšími souběžně probíhajícími akcemi EuroWELDING, CAST-EX, STAVMECH-LOGITEX, ELO-SYS a EMA, zaměřenými na svařování, slévárenství a hutnictví, stavebnictví a manipulační techniku, energetiku, elektrotechniku a elektroniku, měření, automatizaci a regulaci.
V červnu se představí v Hannoveru i další z významných akcí, které se výrazně zapsaly do veletržní historie: mezinárodní „počítačový“ veletrh CeBIT (11.-15. 6.). Někdejší Mekka IT a komunikačního byznysu je dnes více zaměřený především na problematiku digitální ekonomiky, je koncipovaný jako „evropský byznys festival pro inovace a digitalizaci“. Původní jarní termín se také přesunul blíže k polovině roku, kdy už hrozí menší riziko, že veletrh zůstane ve stínu některé z jarní smršti průmyslových přehlídek.
A červen je také měsíc, kdy se do Ostravy sjedou firmy podnikající v železničním byznysu a příznivci vlaků vůbec, aby se zúčastnili tradičních Czech RailDays (19.-21. 6.), které se (na rozdíl od podzimního berlínského InnoTransu probíhajícího s dvouletou periodicitou) konají každoročně a staly se tak prakticky nejvýznamnější středoevropskou výstavou svého druhu. Stejně jako nejvýznamnější domácí veletržní akce - MSV Brno, která se již rovněž (byť se odehrává až na podzim), intenzivně připravuje na letošní sezónu. Právě letos, kdy si připomínáme století od vzniku samostatné Československé republiky, totiž oslaví svůj jubilejní 60. ročník i tradice brněnské přehlídky, která vznikla z původní celostátní průmyslové výstavy v roce 1928 pořádané k 10. výročí republiky.
A kolekci velkých mezinárodních průmyslových přehlídek doplňují ještě „komornější“ (pokud lze tento výraz použít pro akce, jichž se často účastní rovněž desítky firem v roli vystavovatelů a tisíce lidí) „in-house“ neboli firemní prezentační akce v podobě Dnů otevřených dveří pořádaných tradičně většinou významných výrobců. Z těch českých lze připomenout např. Kovosvit MAS (11.-12. 4.), Tajmac ZPS Zlín (26.-27. 4.) či Evropský festival logistické firmy Dachser (26. 5. v Kladně) nebo „malý firemní veletrh“ firmy Linde MH World of Material Handling od 4. do 15. června v německém Mannheimu apod.

Průmysl 4.0 vládne všem
I když jsou zaměřeny na různé obory průmyslové výroby a pokrývají různé specializace, mají tyto akce společné jedno: silné zaměření na nové, zejména digitální technologie a jejich široké uplatnění. Jako legendární prsten z kultovní ságy R.R. Tolkiena Pán prstenů, který „vládne všem...“, se proto prolíná většinou expozic vystavovatelů ústřední téma Průmysl 4.0, digitální továrna a další pojmy, s nimiž se nyní průmyslová výroba spojuje. Není proto překvapením, že v expozicích se stále více objevují nejrůznější automatizované systémy a zařízení, robotizovaná pracoviště osazená jak tradičními průmyslovými roboty, tak nyní populárními kolaborativními roboty určenými pro přímou spolupráci s lidmi na výrobních linkách. Právě tato řešení by totiž měla pomoci zvládnout v nadcházejících letech jeden ze zásadních problémů, s nimiž se nyní potýká nejen česká ekonomika, ale výroba v průmyslových zemích prakticky po celém světě, nejvyspělejší země jako USA či evropské státy nevyjímaje: nedostatek pracovníků, zejména kvalifikovaných pracovních sil. Firmy se proto snaží výrobní procesy tam, kde to má smysl, co nejvíce automatizovat a zejména rutinní práce přebírají roboti, aby lidé uvolnění z těchto pracovních pozic mohli najít uplatnění tam, kde je nedostatek pracovníků a práci nezvládnou automaty, nebo se nasazení robotů nevyplatí.
Právě na veletrzích, doprovázených tradičně i plejádou specializovaných konferencí, odborných seminářů a tematických workshopů budou prezentována řešení, které by měla utvářet podobu moderní průmyslové výroby příštích let.
Na většině ze zmíněných akcí samozřejmě nebudeme chybět, a v následujících vydáních TechMagazínu přineseme reportáže z těchto akcí a přehled nejzajímavějších novinek na nich prezentovaných i pro ty, kteří se zajímají o dění v oboru, ale nemohli se zúčastnit těchto reprezentativních akcí osobně.

/red/

 
Publikováno: 30. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1400 článek mě zaujal 333
Zaujal Vás tento článek?
Ano