asseco Aimtec murr

Modely strojů DMG MORI řady CLX a CMX jsou nově vybaveny 3D technologií řízení

Poprvé prezentovala společnost DMG MORI vysoce výkonné stroje řady CLX, CMX před dvěma lety na veletrhu AMB 2016. Od té doby má v portfoliu různé typy těchto univerzálních strojů. Na letošních Dnech otevřených dveří v lednu ukázala pro tyto řady rozšířené portfolio produktů o nabídku 3D technologií řízení a nové varianty vybavení.

 

Řady CLX, CMX V a CMX U, jejichž výroba probíhá v Itálii a Polsku, dokázaly oslovit uživatele v různých průmyslových odvětvích. DMG MORI proto pokračuje nadále v jejich vývoji, ať už jde o hardware, nebo o řízení a software. K nejnovějším výsledkům tohoto vývoje patří komplexní nabídka 3D technologií řízení s řešením SIEMENS, FANUC a HEIDENHAIN, nové vývojové etapy v oblasti soustružnických center a inteligentních automatizačních řešení v designu VERTICO.
Díky nejmodernějším 3D ovládacím prvkům dílenského programování jsou zjednodušené a efektivnější pracovní postupy. Tradičně se společnost DMG MORI spoléhá na nová a uživatelsky přívětivá řešení řízení svých univerzálních strojů, proto nabízí soustružnická centra CLX s 19" DMG MORI SLIMline multidotykovým řídicím panelem a řízením SIEMENS.
„Jako novou opci nabízíme tyto řady s 15" DMG MORI SLIMline panelem a řízením Fanuc pro 3D simulace se snadnou verifikací kontur,“ vysvětluje Dr. Michael Budt, který je jako obchodní ředitel zodpovědný za polský závod FAMOT, italské GRAZIANO a ruskou továrnu v Uljanovsku. Kvůli obrovskému zájmu se stroje řady CLX začaly v polovině roku 2017 vyrábět i v závodě DMG MORI GRAZIANO v Tortoně v Itálii. V budoucnosti se bude tento závod více zaměřovat na vývoj a výrobu řízení se systémem FANUC. GRAZIANO může těžit ze své obrovské zkušenosti a historie také v oblasti vývoje řešení integrované automatizace.
Společnost DMG MORI bude v budoucnu zavádět nové standardy v 3D řízení i v oblasti frézování, a to u modelů CMX V a CMX U s volitelným multidotykovým řízením se systémem HEIDENHAIN. Panel s možností otáčeni o 45 stupňů a multifunkčním displejem s úhlopříčkou 19" nabízí pokročilou ergonomii a dobrý přehled o stavu obráběcího stroje. Toto řízení je pro operátora podporou z hlediska rychlého a snadného přístupu k parametrům a uživatelským datům. Zjednodušuje administraci a dokumentaci objednávkových a procesních dat a nabízí možnost efektivní správy dat pomocí importu DFX. Úplná ASCI klávesnice a optimalizované prvky na dotykovém displeji zaručují snadné a spolehlivé provádění jednotlivých operací, např. 3D simulace přes příjemnou dotykovou funkci.  „To znamená, že všechny stroje řady CMX Vs a CMX Us jsou ve standardu vybaveny nejnovějším a intuitivním multidotykovým řídicím panelem, což je v této podobě zcela unikátní," dodává Dr. Michael Budt.

Efektivní obrábění s technologickými cykly
Kromě široké škály ovládacích prvků je pro stroje řady CLX, CMX V a CMX U rovněž k dispozici softwarová podpora s mnoha DMG MORI technologickými cykly. Změna rychlosti zabraňující vibracím tak, že se rychlost přizpůsobuje aktuálním podmínkám, nebo „Easy Tool Monitoring“ pro snadný monitoring nástrojů, který zabraňuje poškození způsobenému zlomením nebo přetížením nástroje, jsou pouze dvěma příklady pro řadu CLX. V nabídce jsou i technologické cykly pro řady CMX V a CMX U, jejichž úkolem je přispívat k dalšímu zefektivňování výroby.

Rozmanitost funkcí díky dalším opcím
DMG MORI navýšila výběr opcí také v oblasti soustružnických center. Stroj CLX 350 je - podobně jako CLX 450 a CLX 550 - nyní dostupný i jako V4 s osou Y. To umožňuje u všech tří modelů mimostředové obrábění se zdvihem až 120 mm. Dále, rovněž pro úplné 6osé obrábění existuje verze V6 s protivřetenem. Stroj CLX 550 s plnou výbavou opcí je již k dispozici od veletrhu EMO 2017. Díky vysokému stupni modularity je soustružnické centrum CLX ideálním řešením pro mnoho různých odvětví,  včetně automobilového průmyslu nebo obecného strojírenství a technologie. Rostoucí počet objednávek v tomto segmentu potvrzuje strategii společnosti DMG MORI nadále pokračovat ve vývoji řady CLX a CMX.

Portálový zakladač také pro CLX 350
V návaznosti na prezentaci soustružnického centra CLX 450 s portálovým zakladačem na posledním veletrhu EMO byl na letošních Dnech otevřených dveří ve Pfrontenu představen stroj CLX 350 se stejným automatizačním řešením.  Toto automatizační řešení v novém designu VERTICO dokáže manipulovat s nástroji až do hmotnosti 6 kg a technologické oddělení ve FAMOTU může individuálně naplánovat postupy obrábění pro všechny soustruhy CLX.  Portálový zakladač GX 06 byl znovu optimalizován v oblasti manipulace s obrobky s využitím dalších uchopovačů a nových opcí. Výrobce se spoléhá na vyzkoušený manipulační systém PH 150, paletizaci pro řady strojů CMX V a CMX U. Obě automatizační řešení jsou plně integrována a plně přizpůsobena do strojů DMG MORI a výrobce je představuje už v novém designu VERTICO.

Tereza Prochová

 
Publikováno: 30. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1695 článek mě zaujal 341
Zaujal Vás tento článek?
Ano