asseco Aimtec murr

Revolverové nástrojové hlavice

Obráběcí nástroje se stávají stále složitějšími, jak roste potřeba vyrábět rychleji. Proto se hledají způsoby zlepšení produktivity práce. Společnost Kennametal oprášila svůj upínač KMTM a na jeho základě uvedla zcela novou řadu těchto upínačů KM přizpůsobené pro revolverové hlavy.

 

Kennametal ve spolupráci s výrobcem nástrojů EWS Tool Technologies chtějí změnit způsob, jak se v soustružnických dílnách upínají nástroje do revolverových hlav soustruhů všech značek (DMG MORI, Okuma, Mazak, Haas, Doosan, Nakamura, Hwacheon, Hyundai a další).
Klíčovým faktorem produktivity obráběcí dílny je využitelný čas pro obrábění. Podstatný vliv na tom má zkrácení doby výměny nástroje a jeho nastavení po výměně. Jsou zde ale i další zbytečné prostoje, např. hledání upadlého upínacího šroubu nebo ručně najetí nástrojem na dotyk. To všechno dokáže eliminovat rychlovýměnný systém.
Většina obráběcích dílen zvolila cestu nejmenšího odporu a používá standardní upínací systémy do revolverové hlavy, dodané s jejich CNC soustruhem. Přitom jsou upínací jednotky přizpůsobené pro revolverové hlavy, které nahrazují standardní nástroje s blokovým upínáním za rychlovýměnné adaptéry. Platí to pro revolverové hlavy typů BMT i VDI, s poháněným nástrojem i statické, a pro držáky s axiální, radiální, a dokonce i úhlovou orientací. Zavést nyní rychlovýměnný systém do stávajících strojů je mnohem snazší, celková cena za nástrojové vybavení je nižší a zmizely i pochybnosti o tuhosti držáku nástroje.
Upínací jednotky jsou k dispozici v pravé i levé verzi typu offset a inline. A jako adaptéry systému KM jsou k dispozici hydraulická sklíčidla, kleštinové upínače, adaptéry pro čelní nástrčné frézy nebo upínače pro soustružnické nože na obrábění vnějších nebo vnitřních ploch. Stejně velký je i rozsah velikostí upínacích jednotek s rozhraními od 32 (KM32) do 63 (KM63) mm. Proto lze na obráběcím stroji s upínacími jednotkami přizpůsobenými pro revolverové hlavy a upínače KM obrábět od miniaturních součástí až např. po velké příruby ložisek.
Upínače KM používají dvojici kalených ocelových kuliček, které v upnutém stavu spočívají ve zkosené stopce nástroje. Působí-li na nástroj upínací síla, konec kužele se roztáhne, zatímco držák nástroje je tlačen zpět proti dosedacímu čelu upínací jednotky. Společně s malou interferencí na čele vřetene zaručuje tento tříbodový kontakt extrémně přesné zajištění radiální a axiální polohy a opakovatelnost upnutí, stejně jako velké upínací síly.
Nastavení a výměna nástroje za provozu jsou tak jednodušší a výrazně se zvyšuje flexibilita.

/cg/

 
Publikováno: 31. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1729 článek mě zaujal 350
Zaujal Vás tento článek?
Ano