asseco Aimtec murr

Hannover ve znamení průmyslu, logistiky - a mariachi…

Největší akcí svého druhu na světě jsou nyní dvě souběžné veletržní akce, které začínají 23. dubna v německém Hannoveru. Jde o průmyslový veletrh (resp. soubor několika oborových veletrhů) Hannover Messe a veletrh intralogistiky CeMAT.

 

Podle dostupných dat z výstavních statistik, které dokumentují počty vystavovatelů a návštěvníků vyplývá, že obě prestižní mezinárodní přehlídky se v průběhu své historie vypracovaly na uznávanou špičku ve své kategorii.
Tak jako v posledních letech bude i letos Hannover ve dnech 23.-27. dubna globálním místem setkání pro Průmysl 4.0 a Logistiku 4.0. Akce Hannover Messe a CeMAT našly optimální synergii a vzájemně se výhodně doplňují, takže ve finále vytvářejí komplexní ucelený pohled na dění v moderním průmyslu. Pět vedoucích veletrhů (IAMD-Integrated Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply a Research & Technology), které podrobně představí digitalizaci výroby a energetické systémy, doplní CeMAT prezentovanými řešeními, která zajišťují hladký chod výroby plynulým zásobováním potřebnými komponenty a podporou výrobních operací.

Logistika pro propojenou výrobu
CeMAT nabídne technologie pro digitální a propojenou intralogistiku budoucnosti - dopravní management, obalovou techniku, automatizaci ve skladech, dopravní systémy, průmyslové IT, optimalizaci procesů, E-Commerce a online obchod, Big Data, internet věcí, robotiku a komunikaci mezi člověkem a strojem a mnoho dalšího. Nové metody navigace a stále vyspělejší senzorika zajišťují efektivitu a automatizaci procesů ve výrobě a skladové logistice. Součástí CeMATu je i fórum Logistics 4.0 -  zabývat se bude logistikou jako hybnou silou s klíčovou úlohou ve čtvrté průmyslové revoluci, kdy se z vysokozdvižných vozíků stanou autonomní vozidla, z beden a palet kyberfyzické systémy a z klasického dopravního a zbožního hospodářství moderní, vysoce efektivní platformová ekonomika.
Základem pro ni jsou právě systémy a řešení, které se představí na veletrhu Hannover Messe, na který přímo navazuje sekce Industrial Supply pro inovativní subdodavatelská řešení. Jeho těžištěm jsou lehké stavby a Smart Supply neboli digitálně propojené subdodávky. Přední vývojoví experti představí nejnovější poznatky v oblasti lehké konstrukce a materiály pro tzv. ultralehký design, trendy a vývoj na trhu s kompozity, inovativní technologie pro výrobu lehkých součástí, např. polymery vyztužené uhlíkovými vlákny (CFRP), slitiny hořčíku vyztužené nanočásticemi, technologii spojování vlákny vyztužených plastů a ocelí. Nebudou chybět ani moderní nekonvenční technologie jako aditivní výroba či hybridní odlévání a svařování.
Sekce Výzkumu a vývoje představí řešení a koncepty pro digitální výrobu - např. výzkumníci z tří ústavů Fraunhoferova institutu budou prezentovat systém, který by měl umožnit optimalizace přímo během probíhajících výrobních procesů. Představí se  mj. i modulární větrné mikroturbíny pro výrobu trvale udržitelné energie, nebo akustický monitorovací systém, nabízející nové možnosti pro kontrolu výrobních procesů a kvality produktů.

Budoucnost průmyslu: roboti a digitální továrny
Ve výstavní sekci Digital Factory budou prezentovány software a informační technologie, které potřebuje průmysl k propojení a digitální spolupráci od umělé inteligence až po průmyslové platformy IT, kdy určujícím trendem bude vedle oblastí AI/Machine Learning a Virtual Reality/Digital Twin také téma průmyslové bezpečnosti.  
Pod heslem „Connected Manufacturing - Digital Production" se představí příklady využívání systémů MES (Manufacturing-Execution-Systems). Ty jsou také tématem Mezinárodního zasedání MES, jež se uskuteční v rámci veletrhu, a kde se bude diskutovat o platformě výrobních informačních systémů.
Na veletrhu Hannover Messe nebudou samozřejmě chybět roboti a ani jejich hlavní výrobci, jako jsou firmy ABB, Epson, Kawasaki, Kuka, Mitsubishi, Schunk, Stäubli, Universal Robots, Franka Emika nebo Yaskawa, či systémoví integrátoři a společnosti nabízející uchopovací techniku. Pod heslem ústředního tématu „Integrated Industry - Connect & Collaborate“ ukážou, jaká řešení dnes přispívají k vytvoření Smart Factory.

Pod taktovkou zásadních změn
Tímto ústředním tématem „Integrated Industry - Connect & Collaborate“ se veletrh zaměřuje na problematiku nových řešení a obchodních modelů vznikajících spojením informačních technologií a integrované automatizace, kterým jsou zasvěceny zejména sekce IAMD - Integrated Automation, Motion & Drives a Digital Factory. „Zažíváme nyní radikální průlom, několik let musely digitalizační technologie jako PLM, MES nebo CRM bojovat s předsudkem, že zvyšují především náklady. To se nyní mění. Digitalizace je stále více považována za motor nových obchodních modelů a obratu navíc,“ říká Rainer Glatz, jednatel odborných svazů elektrotechnické automatizace, softwaru a digitalizace při Svazu německých výrobců strojů a zařízení (VDMA). Studie VDMA např. konstatuje, že asi pětina firem v sektoru strojírenství plánuje vyčlenění digitálního obchodu do vlastních dceřiných společností.   
Ústředním tématem souběžného veletrhu Energy je elektromobilita, obnovitelné zdroje a energetická infrastruktura a technologie pro novou mobilitu, která není založená na spalovacích motorech, ale na bázi obnovitelných energií. To neznamená jen elektrická vozidla, hybridy a nabíjecí stanice pro ně, ale výraznou přestavbu celých dosavadních průmyslových struktur.
Partnerskou zemí letošního ročníku Hannover Messe je Mexiko - země, která je známá nejen svými proslulými hudebníky mariachi, ale i jako důležitá průmyslová základna i pro světové velmoci typu USA či nadnárodní koncerny jako Volkswagen apod.

/re/

 
Publikováno: 31. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1502 článek mě zaujal 356
Zaujal Vás tento článek?
Ano