asseco Aimtec murr

Data přenášená světlem

Společnost Philips využívá v oblasti osvětlení technologie IoT, a nyní přichází se svítidly, které podporují technologii LiFi (Light Fidelity). LiFi prostřednictvím světelných vln umožňuje používat vysoce stabilní vysokorychlostní širokopásmové datové připojení k internetu bez vlivu na kvalitu světla.

 

Zatímco se radiové frekvence stávají stále přetíženějšími, spektrum viditelného světla pro přenos dat je nevyužitým zdrojem, který umožňuje využívat velkou šířku pásma pro stabilní simultánní připojení rozsáhlého pole IoT zařízení.
„V technologii LiFi, která kombinuje energeticky úsporná osvětlení s nejmodernější konektivitou se skrývá obrovský potenciál pro nejnovější inovativní služby,“ komentuje přínos této technologie Olivia Qui, ředitelka inovací ze společnosti Philips Lighting.
LiFi je oboustranná vysokorychlostní bezdrátová technologie stejně jako WiFi, ale pro přenos dat je místo rádiových vln využíváno spektrum světla. Standardní kancelářské svítidla Philips PowerBalance gen2 a Philips LuxSpace využívající technologii LiFi poskytují širokopásmové připojení o rychlosti 30 Mb/s bez vlivu na kvalitu světla. S touto rychlostí připojení si mohou uživatelé na svých zařízeních současně přehrávat až několik videí ve vysokém rozlišení a provádět videohovory.

Jak LiFi funguje?
Každé svítidlo je vybaveno vestavěným modemem, který moduluje světlo při rychlostech, jež lidské oko nedokáže zaznamenat. Světlo je detekováno LiFi USB klíčem připojeným do notebooku nebo tabletu (v budoucnu bude tato technologie přímo zabudována do notebooků a dalších zařízení) a LiFi USB dongle vrací data do svítidla pomocí infračerveného propojení. Díky svítidlům s LiFi získají zákazníci dvojí výhodu - kvalitní, energeticky úsporné LED osvětlení a vysoce bezpečné a stabilní připojení, protože LiFi má 10 000krát větší spektrum než WiFi.
Osvětlení Philips umožňuje bezproblémové převzetí připojení mezi světelnými body. To znamená, že když se uživatel přesune z jedné strany velké kanceláře do druhé, je spojení stále stejně funkční, protože světelné body si jej mezi sebou předávají. Oblast pokrytí zajišťovaná těmito svítidly je považována za největší na trhu.

Výhodnější než WiFi
Oproti klasické bezdrátové síti (WiFi) nabízí LiFi další výhody, protože může být použita v místech, kde rádiové frekvence mohou rušit zařízení (např. v nemocnicích), nebo kam bezdrátové signály nedosáhnou nebo jsou slabé (např. v podzemí). Vhodné je i pro prostředí vyžadující vysokou bezpečnost - např. pro finanční nebo vládní instituce. LiFi totiž přidává další vrstvu zabezpečení, protože světlo nemůže procházet pevnými stěnami - a pro přístup k síti je světlo potřeba. To se sice může jevit na první pohled jako omezení, ale právě z hlediska bezpečnosti může být naopak důležitým faktorem využívaným pro bezpečné přenosy v rámci určitého  prostoru (např. kanceláře, konstrukčního studia apod.), zatímco běžnou datovou komunikaci lze obstarávat prostřednictvím kombinace s klasickou WiFi či jinými „průchozími” technologiemi.
Průlomovou technologii LiFi v současné době testuje ve své inteligentní kanceláři francouzská investiční společnost Icade s cílem prozkoumat její možnosti v oblasti kancelářských provozů.

/dx/

 
Publikováno: 31. 5. 2018 | Počet zobrazení: 1575 článek mě zaujal 311
Zaujal Vás tento článek?
Ano