asseco Aimtec murr

Bosch staví základy továren budoucnosti

Společnost Bosch Rexroth představila na veletrhu Hannover Messe vizi moderního výrobního provozu a ukázala, co je k dispozici dnes, co bude standardem zítra a jaký vývoj lze očekávat v budoucnu.

 
Vývoj směřuje k efektivní a přizpůsobivé výrobě a továrnu budoucnosti charakterizují plná flexibilita, individualita a škálovatelnost. Požadavky jsou určovány rostoucími životními cykly výrobku, menšími velikostmi šarží a individuálním návrhem a tvarem výrobku.
Bude možné nakonfigurovat všechny stroje a systémy, rychle vytvořit nové linky a výroba jako celek bude probíhat nejen v reálném světě, ale i ve virtuálním s digitálními dvojčaty, která ověří chování hardwaru ještě před jeho použitím. Výrobní stroje budou vzájemně komunikovat bezdrátově napříč úrovněmi - prostřednictvím nové normy 5G pro mobilní komunikaci a v reálném čase.
Prvním krokem je jednoduché připojení senzorů, strojů, systémů a procesů, tedy všeho, co poskytuje informace v průmyslovém prostředí. Řešení Rexroth IoT Gateway spojuje v několika krocích všechny oblasti výroby od senzorů s daty stroje. Decentralizované koncepty automatizace firmy Bosch Rexroth, např. pohonné a řídicí systémy, umožňují rozšiřovat stroje a systémy podle potřeby modulárním způsobem. Komunikace probíhá na základě otevřených standardů IO Link, Multi Ethernet a stále více OPC UA pro přenos dat mezi stroji. Inteligentní shromažďovací stanice, jako je systém ActiveAssist, identifikují prvky, vyvolávají příslušné pracovní plány, navigují procesem montáže a optimalizují pracovní kroky a kvalitu. Díky jasným pokynům umožňují řídit i neškolený personál a snížit náklady v důsledku chyb až o 40 %.

Digitální dvojčata
Klíčovou roli hrají digitální dvojčata, jde o virtuální kopie celých řetězců. Bosch Rexroth prezentoval možnosti návrhu, simulace a optimalizace nabízené digitálním dvojčetem pro inženýrské procesy ve strojírenství a plánování výroby. Na obráběcím stroji připojeným dálkově bylo ukázáno, jak lze analyzovat výrobní procesy, optimalizovat změny a včas identifikovat poruchy či opotřebení.

Transparentní automatizovaná logistika
Bosch má i řešení pro oblast intralogistiky. Aplikace Nexeed Intralogistics nabízí informace týkající se celé flotily v reálném čase: od místa uložení materiálu, stavu vozidel a dopravních tras po poměr prázdných a plných jízd. Software pro lokalizaci laserů (LLC) poskytuje technologii pro autonomní logistická vozidla. S pomocí laserového snímače zaznamenává a určuje s velkou přesností polohu daného vozidla a vyloženého zboží. Na rozdíl od jiných systémů nevyžaduje komplexní infrastrukturu s magnetickými kolejnicemi nebo reflektory. Řešení je nezávislé a funguje i v dynamicky se měnících prostředích.
 
Publikováno: 28. 6. 2018 | Počet zobrazení: 1579 článek mě zaujal 318
Zaujal Vás tento článek?
Ano