asseco Aimtec murr

igus vyvinul levnější robotické rameno

Výrobce plastových pohybových komponentů igus představil na letošním ročníku Hannover Messe nový nízkonákladový kloubový systém pro průmyslové roboty, který by mohl významně přispět k posílení robotického trhu.

 
Šestiosé robotické rameno, které nese označení ReBeL, je kromě nízkých nákladů pozoruhodné hned několika aspekty, které se vymykají z běžného standardu zařízení tohoto typu. Modulovým ramenům řady robolink dává ReBeL šestou osu rotace, což jim umožňuje dosáhnout nesčetných pozic, ale je jednodušší a levnější. Podle výrobce bude ReBeL univerzálně využitelný v celé škále aplikací od průmyslového nasazení při třídění výrobních kusů či vkládání do strojů  až po roboty, které nabízejí nápoje, naložení myček nádobí apod. ReBeL může být dokonce připojen k  systémům ovládaným hlasovými příkazy.
Rameno využívá pro přenos výkonu několik vstřikovaných dílů, které přispívají k udržení nízkých výrobních nákladů. Jde např. o plastová bezmazná kuličková ložiska s plynulým chodem igus xiros. Kloubový pohon je tvořen tahovými vlnovými převodovkami a bezkartáčovými stejnosměrnými motory namísto krokových motorů (stejně jako u předchozích modelů řady robolink). Protože převodovky jsou konstruovány převážně s využitím polymerů, je systém lehký. Navíc rovněž motory BLDC, které používá, váží mnohem méně než krokové motory.
„Robotické ovládací prvky jsou vestavěny přímo do stejnosměrných motorů řídicích os a ovládací zařízení zabudované v osách tak eliminuje potřebu externího rozvaděče. Navíc kabely mohou směřovat přímo do ramene robota. Spojky mohou být vybaveny také absolutními snímači, které si pamatují polohu ramen i při výpadku proudu," řekl Martin Raak, manažer produktu robolink společnosti igus. „Naše vize předpokládá, že výrobci budou moci nabídnout 6osé servisní roboty za přibližně 1250 USD (ca 26 500 Kč), bez řídicí jednotky, nebo za cenu přes 6000 USD (ca 130 000 Kč), s integrovanými ovládacími prvky."

Nový robotický systém ReBeL firmy igus může výrazně snížit náklady na servisní roboty.
 
Publikováno: 28. 6. 2018 | Počet zobrazení: 2027 článek mě zaujal 338
Zaujal Vás tento článek?
Ano