asseco Aimtec murr

Řídicí systém pro JE Loviisa dodají Češi

Technologie české společnosti ZAT bude řídit další jaderný reaktor v Evropě. Výrobce řídicích systémů dodá řídicí systém RRCS (Reactor Rod Control System) pro primární část jaderné elektrárny Loviisa. Konkrétně jde o výkonovou část s nízkofrekvenčními měniči pro řízení polohy regulačních tyčí reaktoru jaderného bloku s technologií VVER 440.

 

Zakázka za 4,6 mil. eur bude realizována v následujících třech letech a předání do trvalého provozu je plánováno na červen roku 2021. Původní český řídicí systém SandRA (Safe and Reliable Automation), který vyšel z vývojové dílny společnosti ZAT, je v současnosti nasazen už na deseti jaderných reaktorech s technologií VVER 440 a jedenácti reaktorech s technologií VVER 1000 v pěti zemích světa. „Aktuálně máme nasmlouváno šest projektů na dodání této technologie, jejichž realizace bude ukončena v průběhu následujících tří let. Po jejich dokončení rozšíříme naši působnost o další dvě země, kde jsou na jaderných elektrárnách nasazeny námi vyvinuté technologie,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.

Desetinu JE ve světě řídí systémy ZAT
Firma v současné době dodává své bezpečnostní řídicí systémy a know-how na třetinu jaderných elektráren v EU a na desetinu jaderných zařízení ve světě. V ČR provozují řídicí systém z dílny příbramských vývojářů obě jaderné elektrárny, po dokončení zakázky pro JE Mochovce bude řídit i obě jaderné elektrárny na Slovensku. „Další rozpracované zakázky máme ve Francii, v Maďarsku a v Arménii, tímto novým kontraktem přibude i Finsko,“ dodává Ivo Tichý.
„Digitální stanice SandRA Z101 a Z102 obsahují speciální bezpečnostní funkce určené pro nejvyšší bezpečnostní kategorie A dle normy IEC 61226. Naše systémy tak mohou zajistit kompletní řízení JE s dodržením všech požadavků na bezpečnost,“ upřesňuje Karel Stočes, ředitel divize Jaderná energetika společnosti ZAT.

Pro malé i velké reaktory
Aktuální verze systému SandRA představuje už 4. generaci českého řídicího systému, kterou firma plánuje dodávat do svých zakázek minimálně do roku 2030 s následným dlouhodobým garantovaným servisem. V současné době se připravuje na zahájení vývoje 5. generace. „V letošním roce se zaměřujeme na vývoj řízení pro jaderné elektrárny s reaktory typu VVER 1200. Chceme tím rozšířit portfolio produktů a podílet se tak na výstavbě nových jaderných bloků s touto technologií,“ upřesňuje Karel Stočes s tím, že na opačném výkonnostním pólu stojí malé reaktory. ZAT se nyní podílí na vývoji a realizaci prototypu systému pro řízení malého reaktoru Labgene v Brazílii.

 
Publikováno: 2. 7. 2018 | Počet zobrazení: 1443 článek mě zaujal 324
Zaujal Vás tento článek?
Ano