asseco Aimtec murr

Styropor MB pomáhá šetřit přírodní zdroje

Německá firma Schaumaplast začala jako první výrobce na trhu dodávat nový typ ekologických obalů. Novinka společnosti BASF z portfolia expandovaných polystyrenů (EPS) s označením Styropor MB je prvním materiálem svého druhu, který je vyrobený s využitím obnovitelných zdrojů.

 
Fosilní zdroje tradičně používané k výrobě polystyrenů v případě Styroporu MB částečně nahradila biomasa, kterou unikátní metoda certifikovaná společností TÜV SÜD umožňuje využít již na počátku výrobního řetězce. Takto vyrobené produkty přispívají ke snížení spotřeby fosilních paliv a emisí skleníkových plynů, a to při zachování kvality i složení výrobků. „V BASF uvažujeme o produktech s ohledem na jejich kompletní životní cyklus. Suroviny vyrobené pomocí udržitelných postupů pro nás tím pádem hrají zásadní roli. Obalové materiály ze Styroporu mají kromě toho i další výhodu. Z 98 % obsahují vzduch a jsou plně recyklovatelné. Zákazníci je mohou jednoduše vyhodit do kontejneru na plast,“ říká Dr. Klaus Ries, viceprezident divize Styrenic Foams společnosti BASF.
Tato vzduchová výplň s vynikajícími izolačními vlastnostmi je klíčová i pro obaly, které využívá např. startup IceGuerilla.de pro rozesílání zmrzliny do různých koutů Německa. Díky vynikajícím termoizolačním vlastnostem Styroporu vydrží zmrzlina dlouho čerstvá, což je při transportech napříč zemí nezbytné. „Takový obal musí nejenom udržet zmrzlinu v chladu, ale také šetřit životní prostředí a klima,“ říká Ralf Schulze, generální ředitel IceGuerilla.de.
BASF nabízí v rámci konceptu využívání biomasy i další druhy EPS. Zákazníci si tento druh plastových materiálů pochvalují zejména díky jeho jednoduché zpracovatelnosti a vynikajícím termoizolačním vlastnostem. Kromě jiných typů Styroporu má tak BASF např. v nabídce také další EPS z řady izolačního materiálu Neopor.

Jak funguje biomasa v průmyslu?

Stejně jako se dodává do elektrické sítě tzv. zelená elektřina, koncept využívání biomasy přidává obnovitelné zdroje do výrobního řetězce. BASF touto metodou nahrazuje tradiční 100% podíl surovin z neobnovitelných zdrojů. Biomasa (např. ve formě bioplynu nebo bionafty z certifikované udržitelné produkce) se mezi vstupní suroviny přidává hned na počátku hodnotového řetězce, díky čemuž se nemění složení ani kvalita produktu. Společnost TÜV SÜD, která se na vývoji této rovnovážné metody využití biomasy podílela, certifikovala hned několik výrobků z portfolia BASF - mj. technické plasty, superabsorbenty, disperze a další meziprodukty.
 
Publikováno: 2. 7. 2018 | Počet zobrazení: 1631 článek mě zaujal 396
Zaujal Vás tento článek?
Ano