asseco murr

Berlín a Mnichov už propojila vysokorychlostní železnice

Zatímco v ČR jsou projekty vysokorychlostních tratí zatím jen ve fázi diskusí a studií, železnice v sousedním Německu si připsala další významný milník: od konce loňského roku doznala zrychlení na frekventované trase mezi Berlínem a Mnichovem, kde zahájily provoz vysokorychlostní soupravy.

 
Donedávna trvala cesta z Berlína do Mnichova (ca 600 km) přes 6 hod. Nasazením rychlovlaků (včetně souprav nové generace ICE-4), které budou na části nových úseků moci využít i rychlost 300 km/h, ji zkrátilo na necelé 4 hodiny, což umožní DB opět čelit konkurenci ze strany nízkonákladových leteckých dopravců i autobusových linek. Trať je součástí širšího celoevropského záměru a bude tvořit podstatnou část zamýšlené severo-jižní osy, která má spojit dánskou Kodaň s italskou Neapolí. Mimořádně rozsáhlý projekt si vyžádal přes 300 železničních a 170 silničních mostů a desítky tunelů.
I v bohatém a o poznání lépe fungujícím Německu se čekalo na vysokorychlostní trať poměrně dlouho dobu - dočkalo se jí až více než čtvrt století po pádu berlínské zdi. Prvotní plány se datují už na počátek 90. let, ovšem samotná realizace zabrala posledních zhruba 10 let.
 
Publikováno: 7. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1286 článek mě zaujal 296
Zaujal Vás tento článek?
Ano