asseco murr

Roste poptávka po ložiscích s delší životností

V Evropě se zvyšuje poptávka po ložiscích s delší životností, vyšší účinností a nižšími požadavky na údržbu, konstatuje nejnovější studie společnosti Frost & Sullivan.

 

Stroje vyžadují vysokou přesnost a konstrukce ložisek jsou výrobci neustále zlepšovány, aby se zvýšila energetická účinnost a výkonnost ložisek.

Výhody hybridní konstrukce
K významným inovacím patří např. hybridní ložiska s keramickými prvky, které mají přirozené izolační vlastnosti a umožňují prodlužovat životnost ložisek a snižovat náklady na jejich údržbu. Nástup hybridních ložisek s keramickými kluznými prvky se očekává např. ve větrných turbínách a u elektrických generátorů. Další významný segment představuje letectví, které může profitovat z jejich nižší hmotnosti i lepší odolnosti proti opotřebení a kontaminaci. Použitím hybridních ložisek dosáhli výrobci snížení hmotnosti dílů až o 60 %.

Generace inteligentních ložisek
S nástupem průmyslového internetu věcí (IIoT) se řada strojů a zařízení začíná připojovat, aby jejich provozní podmínky mohly být průběžně sledovány. Hlavní výrobci ložisek už začali dodávat inteligentní ložiska, jejichž stav je možné monitorovat a předcházet tak poruchám. Nabízejí přidanou hodnotu tím, že minimalizují náklady na neočekávané prostoje. Výrobcům to umožní lépe předpovídat poptávku po náhradních dílech, což povede k efektivnějšímu řízení zásob. Nástup inteligentních ložisek umožňuje i náhrady ložisek na základě skutečného stavu, než podle stanoveného rozvrhu, kdy jsou měněna po předem definované životnosti, i když jsou dokonale funkční, konstatuje studie.

 
Publikováno: 7. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1344 článek mě zaujal 316
Zaujal Vás tento článek?
Ano