asseco murr

Přímý centrální mazací systém řízený PLC

Strojní součásti lineární techniky vyžadují pro svůj bezchybný provoz dostatečné zásobování mazivy, proto by se správná volba mazacích systémů  měla zohlednit již při navrhování stroje. 

 

Společnost HIWIN uvedla na český trh mazací systémy FlexxPump od firmy DLS-Schmiersysteme, které lze instalovat do aplikací lineární techniky i dodatečně. Tento kompaktní mazací systém využívá tuk nebo olej. Nádrž pro tukové mazivo má objem dle provedení 125, 400 nebo 1500 cm³, pro olejové mazivo je objem 500 nebo 2000 ml s přímým plněním. Mazací agregát má 10 výstupů, proto představuje optimální řešení pro aplikace s limitovanými mazacími body (při použití rozbočovačů až 40). Řešení dokáže současně mazat jak kuličkové šrouby, tak lineární vedení. Typickou aplikací je mazání ložisek, lineárních vedení, kuličkových šroubů, řetězů a otevřených převodovek nebo ozubených hřebenů.
„FlexxPump je flexibilní systém vhodný pro téměř všechny možné aplikace lineární techniky. Dodává se včetně kabelů, tukem naplněných trubiček, maznic, rozbočovačů a dalších prvků. V případě, že zákazník nemá možnost propojit řízení s PLC, může použít jednoduchý programovatelný řídicí panel FlexxMaster. Plastové mazací trubičky jsou vhodné i pro použití při energetických řetězech,“ vysvětluje Petr Lukáš, produktový manažer HIWIN, a dodává: „Pokud nelze z různých důvodů využít systémy FlexxPump, je možné ve vybraných případech použít olejový zásobník E2.“
Druhou možností efektivního mazání je přímá implementace olejového zásobníku E2 v tělese vozíku. Odpadají tak problémy s domazáváním za provozu. Toto řešení je možné zvolit v případě lineárního vedení Hiwin řady HG, EG a RG. Jde o čistý způsob mazání, nedochází k průsakům oleje, a je šetrný k životnímu prostředí. Použití E2 podporuje dlouhé periody pracovních cyklů. Mazací olej je nanášen přímo na obíhající kuličky nebo válečky, kterým zajišťuje dlouhou dobu bez opotřebování. Díky vynikajícím mazacím schopnostem a ve spojení s použitým olejem SH 1000 obstojí toto řešení i v podmínkách prašného nebo vlhkého prostředí.

Filip Cvetler

 
Publikováno: 8. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1452 článek mě zaujal 342
Zaujal Vás tento článek?
Ano