asseco murr

Ložiskové domečky s bezúdržbovým provozem

Ložiskové domečky s naklápěcími ložisky jsou často vystaveny extrémním podmínkám, jako jsou např. nečistoty a prach. Především se to týká stavebních strojů nebo ložisek dopravníků a válečkových tratí.

 
Kovové ložiskové domečky jsou používány v podmínkách silného znečištění (prach, třísky, agresivní látky). Aby v těchto podmínkách neselhávaly, vyžadují pravidelnou údržbu. Provozovatel proto musí zajistit časté a spolehlivé mazání těchto ložiskových uzlů. Společnost igus přišla s řešením, které usnadní tuto činnost. Jejich nové celoplastové kaloty, které jsou vyrobeny z vysoce výkonného triboplastu iglidur J umožní vytvořit bezúdržbové řešení bez mazání. Naklápěcí kuličková ložiska v kovových ložiskových domečcích lze jednoduše nahradit samomaznými a bezúdržbovými kalotami igubal.
Výhodou tohoto vysoce výkonného triboplastu iglidur J je, že ložiskový systém již není nutné mazat, a proto je zcela bezúdržbový. Speciální kaloty jsou vstřikované a mohou být použity již v existujících kovových ložiskových domcích. Výměna původního naklápěcího ložiska za novou kalotu zabere pouze několik vteřin. „Další výhodou je, že díky nepřítomnosti mazadla již nemůžou špína a nečistoty přilnout, což dále minimalizuje opotřebení. Jsou tak eliminovány dlouhé prostoje strojů a zařízení,“ vysvětluje Tomáš Vlk, produktový manažer pro dry-tech ve firmě Hennlich, která zastupuje v Česku společnost igus.
Životnost kalot byla ověřena v reálných aplikacích. Například ve štěpkách na biomasu, kde kovové ložiskové domečky na dopravním pásu stroje musela být každý měsíc mazána. Po výměně zůstaly nově instalované kaloty i po roce provozu ve výborné kondici i bez mazání, jen s minimálním opotřebením.
Kaloty z materiálu iglidur J mají velmi malý koeficient tření za sucha. Materiál pohlcuje minimum vlhkosti, takže použití kalot je vhodné i pro venkovní nebo vlhké provozy. Vzhledem k chemické odolnosti je použití vhodné i pro chemicky náročné aplikace. V současnosti jsou kaloty k dispozici v šesti rozměrech: UC204-210.
 
Publikováno: 8. 8. 2018 | Počet zobrazení: 1399 článek mě zaujal 327
Zaujal Vás tento článek?
Ano